Τα ταξίδια μας κάνουν ευτυχισμένους!

Photo by Nina Uhlivova: happy traveller

Τα ταξίδια μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους;

Δοκιμάστε το παρακάτω:

Κλείνουμε τα μάτια μας και φέρνουμε στο μυαλό μας εκείνο το μέρος που λαχταράμε να επισκεφτούμε. Γνωρίζουμε  ήδη ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το δούμε και να το απολαύσουμε από κοντά. Με έναν ανεξήγητο τρόπο νιώθουμε ευτυχισμένοι και ξέγνοιαστοι χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί..

Τα ταξίδια αρχίζουν να μας κάνουν χαρούμενους πριν ακόμα τα ξεκινήσουμε.. .

Image by Jim from Pixabay
Η χαρά ξεκινά πριν το ταξίδι - Image by Jim from Pixabay

Έχετε παρατηρήσει ότι στα διάφορα τηλεπαιχνίδια με χρηματικό έπαθλο, οι 9 στους 10  διαγωνιζόμενους όταν ερωτώνται τι θα κάνουν με τα χρήματα που θα κερδίσουν λένε: « Θα πάω ένα ταξίδι»!

Γιατί όμως τα ταξίδια μας αρέσουν τόσο και ποιο είναι το καλό που μας κάνουν; Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σ΄ αυτό το ερώτημα. Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τες!

 • Τα επίπεδα ευτυχίας στους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα πριν το ταξίδι. Η προσμονή ενός ταξιδιού είναι εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη από το ίδιο το ταξίδι. -Γιατί συμβαίνει αυτό; - Μα, γιατί ανυπομονούμε! Η απλή αναμονή του ταξιδιού θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, θα επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας και μας δημιουργεί συναισθήματα χαράς. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ταξίδευαν πολλές φορές το χρόνο ακόμη και για μόλις 75 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ήταν  7% πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν ταξίδευαν. Οι συχνοί ταξιδιώτες είναι στατιστικά  πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν ταξιδεύουν καθόλου.
 • Τα ταξίδια βελτιώνουν την ικανότητά μας να λύνουμε τα προβλήματα  της καθημερινότητας. Ταξιδεύοντας κάνουμε ένα  διάλειμμα από τη ρουτίνα μας, απελευθερώνουμε το μυαλό μας από τις τετριμμένες λύσεις και αφήνουμε τους παλιούς τρόπους σκέψης να ξεθωριάσουν από τη μνήμη μας. Οι ιδέες μας είναι ανοιχτές σε νέες δυνατότητες που δεν θα είχαμε σκεφτεί ποτέ πριν.
 • Τα λεφτά που ξοδεύουμε σε ταξίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από αυτά που ξοδεύουμε σε υλικά αγαθά (έτσι δείχνουν οι έρευνες). Βιώνουμε την ίδια αύξηση ευτυχίας όταν αγοράζουμε κάτι που θέλουμε αλλά και όταν πηγαίνουμε ένα ταξίδι. Μόνο που η ποσότητα της ευτυχίας που παίρνουμε από την αγορά μας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι αναμνήσεις της ταξιδιωτικής μας εμπειρίας συνεχίζουν να μας παρέχουν ορμόνες ευτυχίας για πολύ περισσότερο καιρό. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα νιώσουμε μελαγχολικά αντί να πάμε για ψώνια, ας δώσουμε τα χρήματά μας για ένα μικρό ή μεγάλο ταξίδι!
Photo pexels-pixabay
Ταξίδια: η καλύτερη επένδυση - Photo Pexels-Pixabay
 • Τα οφέλη του ταξιδιού είναι άμεσα: μετά από μία ή δύο ημέρες διακοπών, το 89% των ανθρώπων παρουσιάζουν σημαντική μείωση στο άγχος και τη μελαγχολία. Η προσμονή ενός ταξιδιού, ο ενθουσιασμός της εξερεύνησης νέων τόπων και η χαρά της δημιουργίας αξέχαστων και νέων εμπειριών μπορούν να τονώσουν σημαντικά τη διάθεσή μας. Δεν έχει σημασία αν θα πάμε σε άλλη χώρα ή σε μια γειτονική πόλη, το ταξίδι είναι πάντα το πιο ακίνδυνο και τέλειο φάρμακο!
 • Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες συμβάλλουν στην ευεξία του εγκεφάλου. Υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία για να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας: να τον εκθέσουμε στην καινοτομία, στην ποικιλία και την πρόκληση. Στα ταξίδια συνυπάρχουν και τα τρία στοιχεία! Η αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ασκεί τις δεξιότητές μας στην επίλυση προβλημάτων, τονώνει την αυτοπεποίθηση και ενισχύει την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Ένα ταξίδι απαιτεί να μάθουμε να απομνημονεύουμε οτιδήποτε περίεργο μέχρι να γίνει φυσιολογικό και οικείο. Αυτό είναι μια πρόκληση για τον εγκέφαλό που τον κρατά σε εγρήγορση και το ταξίδι είναι το τονωτικό που χρειάζεται αυτό το ζωτικό μας όργανο.
Photo by Connor Danylenko:pexels
Τα ταξίδια είναι πρόκληση για προσαρμογή - Photo by Connor Danylenko:Pexels
 • Τα ταξίδια μας βοηθούν να επασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και να μάθουμε τι μας αρέσει και τι όχι. Μόλις ζήσουμε λίγο στη χώρα με τον ουρανό που έχει πάντα συννεφιά ή εκεί που τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι φορούν μαγιό, συνειδητοποιούμε ότι αγαπάμε την πατρίδα μας και τις τέσσερις εποχές της. Η υπερβολική ζέστη ή η σκόνη από τη Σαχάρα δεν είναι τόσο ενοχλητικά για μας. Ξεχνάμε ότι πιο παλιά μισούσαμε το κρύο ή τη ζέστη: τα παγωμένα πεζοδρόμια γίνονται διασκεδαστικά, ενώ ο καυτός ήλιος της Μεσογείου δεν είναι ανυπόφορος πια!
Photo by Simon Migaj
Γνωρίζεις τον εαυτό σου - Photo by Simon Migaj
 • Τα ταξίδια είναι το πιο ενδιαφέρον είδος μάθησης. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ζωντανέψουν μαθήματα ιστορίας, τέχνης, παγκόσμιου πολιτισμού και γλώσσας. Η περιέργεια και η φαντασία πυροδοτούνται, προσφέροντάς μας εμπειρίες που μπορεί να αλλάξουν την κοσμοθεωρία μας. Εάν ταξιδεύουμε με παιδιά, τα ταξίδια είναι ένας φανταστικός τρόπος για να τους μάθουμε για τον κόσμο. Τα ταξίδια εμπλουτίζουν το μυαλό και εκπαιδεύουν τα παιδιά με έναν πολύ πιο διεγερτικό κι αξέχαστο τρόπο, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε σχολικό βιβλίο. Ένα κινέζικο ρητό λέει ότι κάποιος είναι πιο σοφός όταν ταξιδέψει 10000 μίλια από το να μελετήσει 10000 βιβλία.
Credit Pexels
Το πιο ενδιαφέρον είδος μάθησης  - Credit Pexels
 • Τα ταξίδια κάνουν καλό στην υγεία και είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή για όσους πιστεύουν στην υγιεινή ζωή. Όσοι ταξιδεύουν είναι λιγότερο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας καθώς είναι πιο δραστήριοι. Τα ταξίδια μπορεί να περιλαμβάνουν και σωματική δραστηριότητα που προάγει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και αποτρέπει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση..
 • Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και συχνά μας βοηθούν να  επαναπροσδιορίσουμε  το νόημα της ζωής μας και να αλλάζουμε τις προτεραιότητές μας. Μας διδάσκουν να είμαστε πιο υπομονετικοί, πιο ανεκτικοί και ευαισθητοποιημένοι και να εκτιμάμε τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Οι άνθρωποι μπορεί να είμαστε συχνά υπερβολικοί  και τα ταξίδια μας αποδεικνύουν ότι δεν χρειαζόμαστε δα και τόσα πολλά για να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι.
 • Τα ζευγάρια που ταξιδεύουν μαζί αναφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση οικειότητας μεταξύ τους και βελτίωση στη σχέση τους. Δημιουργούνται κοινές αναμνήσεις, ενισχύεται η μεταξύ τους επικοινωνία, περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Τα ταξίδια προσφέρουν στα ζευγάρια μια ευκαιρία να λειτουργήσουν ως ομάδα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, να επαναφέρουν τον αυθορμητισμό τους ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα, να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας στον άλλο, να μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις ιδιορρυθμίες τους ψύχραιμα- βοηθά άλλωστε το ταξιδιωτικό κλίμα. Τέλος, το ταξίδι είναι καταλυτικός παράγοντας χαλάρωσης για να εκφράσουν τα πιο βαθιά τους  όμορφα συναισθήματα, παίρνοντας αυτή την αγάπη μαζί τους όταν επιστρέφουν στο σπίτι.
Photo bya Flo Maderebmer
Μεγαλύτερη αίσθηση οικειότητας για τα ζευγάρια - Photo by Flo Maderebmer
 • Τα ταξίδια μας κάνουν πιο έξυπνους και δημιουργικούς. Τα ταξίδια είναι αλλαγή και η αλλαγή μας κάνει πιο εύστροφους γιατί πρέπει να προσαρμοστούμε  είτε πρόκειται για νέες ιδέες είτε για  νέες καταστάσεις και νέες προκλήσεις. Και γινόμαστε  σοφότεροι όταν εφαρμόζουμε με επιτυχία τη γνώση στο πώς να ζούμε τη ζωή μας.
 • Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες δεν είναι όλες ίδιες και  δεν χάνονται ποτέ. Θα βρίσκονται πάντα μαζί μας στις σκέψεις μας και γίνονται μέρος της ζωής μας. Τα ταξίδια προσφέρουν νέες θετικές εμπειρίες που  ενισχύουν τη συνολική ευεξία καθώς  έχουν σωρευτική επίδραση στην ευτυχία ενός ατόμου. Οι άνθρωποι που βλέπουν περισσότερες αλλαγές στο τοπίο καθημερινά τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα ταξίδια προσφέρουν συνολικά νέες εμπειρίες περιπέτειας, πολιτισμού, παρατήρησης, γεωγραφίας, επικοινωνίας, μάθησης, γαστρονομίας, ιστορίας  κ.α.. Κάθε νέα ανάμνηση είναι μια πραγματική πηγή χαράς που μας συντροφεύει για όλη μας τη ζωή!
 • Τα αναμνηστικά διακοπών (κάρτες, μαγνητάκια, διακοσμητικά, τα σουβενίρ γενικά), οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι οι υπενθυμίσεις αγαπημένων προορισμών. Η σύνδεση ενός μουσικού κομματιού με ένα ταξίδι, ανακαλεί ευχάριστες αναμνήσεις που  αυξάνουν τους δείκτες ευτυχίας. Βλέπουμε τον εαυτό μας χαρούμενο και γεμάτο ενέργεια και ξαναζούμε αυτή την ευτυχία!
Photo by The World Hopper
Ξαναζείς τις στιγμές σου - Photo by The World Hopper
 • Τα ταξίδια μας επιτρέπουν περισσότερες αλληλεπιδράσεις με φυσική παρουσία: Είναι ένα κίνητρο για να κάνουμε νέους φίλους δια ζώσης αντί μέσα από τα social media. Έτσι θα συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο που μπορούν να φέρουν οι άλλοι στη ζωή μας μέσω της συνομιλίας, της φυσικής επαφής και των κοινών εμπειριών. Ας κάνουμε ένα διάλειμμα "αποτοξίνωσης" από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οτιδήποτε άλλο μας κρατά κολλημένους στο τηλέφωνό μας ή στο tablet. Έτσι βιώνουμε και απολαμβάνουμε το ταξίδι αυτοπροσώπως και όχι πίσω από μια οθόνη κινητού!
Photo by Koolshooters
Μοιραζόμαστε εμπειρίες - Photo by Koolshooters
 • Τα ταξίδια όταν τελειώνουν μας δίνουν ένα κίνητρο για να ξεκινήσουμε να προγραμματίζουμε και να ονειρευόμαστε το επόμενό μας. Ταξιδεύουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο όμορφος είναι πραγματικά ο κόσμος. Μπορεί επίσης να παρακινηθούμε με διαφορετικούς τρόπους να αλλάξουμε δουλειά, να γίνουμε πιο υγιείς, πιο ανοιχτόμυαλοι  ή  και να μετακομίσουμε στην τοποθεσία των ονείρων μας …
Photo by Samson katt
Κίνητρο για επόμενες εκδρομές - Photo by Samson katt

Ανεξάρτητα από το πού θα ταξιδέψουμε και με ποιο μέσο,  αν η ευτυχία και τα συναισθήματα ευεξίας είναι σημαντικά για μας, τότε  ας βάλουμε τα ταξίδια ως προτεραιότητα στη ζωή μας…

Υπάρχουν πολλοί  ακόμη λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, και ταξιδεύοντας σίγουρα θα ανακαλύψετε ακόμα περισσότερους!

Φωτογραφίες:Pexels, Pixabay

Συντάκτης:CDL TOUR team

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gallery