Ταξιδεύοντας με παιδιά

ταξίδι με παιδί

Ένα ταξίδι, μια εκδρομή με λεωφορείο έχοντας μαζί τα παιδιά σας, μπορεί να είναι μια καταπληκτική εμπειρία, κάνοντας τον σωστό σχεδιασμό..

Στο λεωφορείο: Μετατρέψτε το ταξίδι σε μια καταπληκτική εμπειρία!

Το ταξίδι με τα παιδιά μας είναι η δύναμη που θα τα κοινωνικοποιήσει και θα τα προετοιμάσει να γίνουν οι πολίτες του αύριο.

Ένα ταξίδι, μια εκδρομή με λεωφορείο έχοντας μαζί τα παιδιά σας, μπορεί να είναι μια καταπληκτική εμπειρία, κάνοντας τον σωστό σχεδιασμό..

Ακολουθήστε τις συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω για να κάνετε τα ταξίδια με λεωφορείο, έχοντας μαζί τα παιδιά σας, εποικοδομητικά και  διασκεδαστικά.

Μην ξεχνάτε βέβαια τους βασικούς κανόνες ασφάλειας για τις μετακινήσεις και ειδικά με πούλμαν: φοράμε πάντα τις ζώνες ασφαλείας (ας δώσουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα).

Εξηγούμε στα παιδιά για ποιο λόγο δεν πρέπει να στέκονται όρθια στα καθίσματά τους ή να τρέχουν στο διάδρομο…

Λίστα με τα απαραίτητα

Πριν από την ημέρα της αναχώρησής σας, δημιουργήστε μια λίστα με όλα όσα χρειάζεστε για όλα τα απροσδόκητα, όπως μωρομάντηλα, απολυμαντικά-καθαριστικά χεριών αλλά και  επιπλέον ρούχα για όλους. Συσκευάστε τα για να τα έχετε μαζί σας πρόχειρα στην καμπίνα του λεωφορείου και όχι στην βαλίτσα σας.

Φορέστε τους άνετα ρούχα

Η επιλογή του κατάλληλου ρουχισμού είναι μια παράμετρος πολύτιμη όσον αφορά στα ταξίδια με λεωφορείο.

Κι ενώ ένα ταξίδι με λεωφορείο μπορεί να είναι επί της ουσίας άνετο, η επιλογή ακατάλληλου ντυσίματος μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα άβολη όταν πρόκειται για ένα ταξίδι αρκετών ωρών.

Ένα σφιχτό παντελόνι που στενεύει στην κοιλιά ή ένα σκληρό ρούχο που ενοχλεί στους μηρούς, ένα πουλόβερ που είναι πολύ ζεστό, μπορεί να οδηγήσει ένα μικρό παιδί σε θυμό και δυστροπία.

Προτιμήστε λοιπόν άνετα, χαλαρά ρούχα για το ταξίδι, παπούτσια χωρίς πολλά κορδόνια ώστε να βγαίνουν αν θέλουν να τεντώσουν τα πόδια στο κάθισμα. Επίσης μπορείτε να έχετε μαζί σας, μια μικρή κουβερτούλα  ή μαξιλάρι λαιμού για να μπορέσουν να κοιμηθούν όταν κουραστούν.

Πάρτε μαζί σας σνακ

Ποιο παιδί μπορεί να αντισταθεί στο αγαπημένο του σνακ; Κάντε μια επιλογή από τα αγαπημένα του, προσέξτε όμως να είναι υγιεινές επιλογές. Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα φρούτο (χωρίς ζουμιά), μπαστουνάκια καρότου, ντοματίνια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα.

Αποφύγετε σνακ που λερώνουν ή όσα περιέχουν σοκολάτα ή ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες διεγείρουν την υπερκινητικότητα. Δώστε στο παιδί σας να φάει ένα, ανά μία ώρα ταξιδιού..

Δραστηριότητες….στο κάθισμα του λεωφορείου

Κρατήστε τα παιδιά απασχολημένα! Ένα μικρό παιδί μπορεί να απασχοληθεί ακόμα και για ώρες αν έχει μαζί του τα αγαπημένα του παιχνίδια. Στα πιο μικρά παιδάκια μπορείτε να δώσετε ένα τετράδιο ζωγραφικής με μολύβια πολύχρωμα.

Μια άλλη ιδέα για πιο μικρά παιδιά είναι τα CD που αφηγούνται μια ιστορία ενώ εκείνα διαβάζουν ή ξεφυλλίζουν το βιβλίο βλέποντας τις εικόνες, ταυτόχρονα με την ιστορία που ακούν.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα, ίσως και σε ολόκληρο το ταξίδι. Επίσης, ένα tablet ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι μια  καλή λύση απασχόλησης για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

Δώστε τους ακουστικά

Ένα MP3 player με τα αγαπημένα τους τραγούδια είναι  μια καλή λύση και την λατρεύουν τα παιδιά. Μπορούν να ακούν για ώρες την αγαπημένη τους μουσική, να παρατηρούν έξω από το παράθυρο και να είναι ταυτόχρονα ήσυχα.

Τι λέτε για έναν υπνάκο;

Ανάλογα με την ηλικία και τους χρόνους ταξιδιού σας, μην παραλείψετε κι αυτή την απλή επιλογή! Θα χρειαστείτε: το αγαπημένο τους παιχνίδι (αν είναι πολύ μικρά παιδιά), ένα μαξιλάρι ταξιδιού, μια μαλακή κουβέρτα, ένα σάλι, ή ακόμα και το χοντρό σας πουλόβερ.

Παίξτε διασκεδαστικά παιχνίδια

Πέτρα-ψαλίδι -μολύβι-χαρτί , σίγουρα το έχετε παίξει με τα παιδάκια σας σε ένα ταξίδι χρησιμοποιώντας τις χειρονομίες. Ψάξτε στα παιδικά σας χρόνια και ξετρυπώστε τις  παιδικές σας αναμνήσεις σε παιχνίδια κλασικά που συνεχίζουν να κάνουν θαύματα.

Μαντέματα, γρίφοι, παιχνίδια με το αλφάβητο και την κρυμμένη λέξη , memory, παιχνίδια ταξιδιού όπως uno  ή scrabble,  μετράω τα  αυτοκίνητα,  ο κατάσκοπος, το παιχνίδι της πινακίδας κυκλοφορίας, αναγνωρίζω τις πινακίδες σήμανσης ή τις μάρκες αυτοκινήτων κ.α,

κάνουν τις ώρες του ταξιδιού να κυλούν χωρίς να το καταλάβουν.

Για μεγαλύτερα παιδιά, δοκιμάστε παιχνίδια ιστορίας, ένα παιχνίδι Βingo ή κάρτες. Υπάρχουν  επίσης δωρεάν παιχνίδια που διατίθενται για smartphone και tablet, χωρίς χρήση wi-fi, για να διασκεδάζουν τα παιδιά και να είναι ήσυχα.

Αφήστε τα να χαλαρώσουν

Διδάξτε στα παιδιά σας να αναπνέουν βαθιά, να χαλαρώνουν τους μυς τους, να παρατηρούν και να βλέπουν την εξοχή, τις πόλεις, τα χωριά, τα σύννεφα, τον ουρανό, τη θάλασσα, τα χωράφια, τα βουνά. Αφήστε τα να χορταίνουν εικόνες που ίσως δεν έχουν ξαναδεί. Δώστε τους μια αγκαλιά ή ένα μικρό μασάζ στο λαιμό, στην πλάτη ή στα πόδια!

Οι μικροί εξερευνητές

Αν  το ταξίδι σας περιλαμβάνει μια περιοχή άγνωστη ή ακόμη και μια νέα χώρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει και τα παιδιά στην περιπέτεια.

Πάρτε μαζί έναν χάρτη για να τους δείξετε το δρομολόγιο. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για το ταξίδι.

Αγοράστε  συλλογές ταξιδιών και ιστορίας ειδικά γραμμένες  για παιδιά.

Δώστε τους  ή διαβάστε τους τον τουριστικό  οδηγό και εξηγήστε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου που θα πάτε.

Δώστε τους χάρτες, Αφήστε  να βρουν σε αυτούς τα μέρη της επίσκεψης αλλά και να μάθουν να διαβάζουν να τον διαβάζουν: «που είμαστε τώρα;» ή «ποιο είναι το επόμενο χωριό ή πόλη του προορισμού μας;»..

Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, δείξτε τους τα νομίσματα της χώρας του προορισμού. Βρείτε μαζί την ισοτιμία σε απλά πράγματα λ.χ. ένα μπουκαλάκι νερό ή μια σοκολάτα. Επίσης μπορούν να μάθουν 3-4 λέξεις στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε π.χ. γεια σου, ευχαριστώ, παρακαλώ, νερό. Κάντε εξάσκηση μέσα στο λεωφορείο!

Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ξεκινήσουν το δικό τους ημερολόγιο ταξιδιού  με φωτογραφίες και αναμνηστικά (εισιτήρια πλοίων, τρένων, μουσείων, θεαμάτων, αποδείξεις από εστιατόρια, φυλλάδια μουσείων κ.λπ.) Πάρτε  ένα άλμπουμ  όπου μπορούν να κολλήσουν και να φυλάξουν  όλα όσα έχουν συγκεντρώσει. Παροτρύνετε τα να γράψουν τις ταξιδιωτικές τους εντυπώσεις όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Απαντήστε στις ερωτήσεις τους

Να απαντάτε στις ερωτήσεις τους σχετικά με ότι βλέπουν, ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε πως και τι.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης στο κινητό σας ή να σημειώσετε σε ένα μπλοκ όσες απορίες δεν έχουν απαντηθεί. Θα τις συζητήσετε όταν επιστρέψετε σπίτι.

Ξεπερνώντας τη ναυτία

Το σώμα μας λέει «είμαι ακίνητος», ο εγκέφαλος λέει «κινούμαι», αυτό συμβαίνει και οι πληροφορίες που λαμβάνει το σώμα μας είναι αντιφατικές με αποτέλεσμα να προκληθεί ζάλη και ναυτία.

Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας είναι ευαίσθητο στη ναυτία, ας έχετε μαζί σας πλαστικές σακούλες, μαντηλάκια και μια εφεδρική αλλαγή ρούχων, σε περίπτωση που το παιδί σας κάνει εμετό.

Υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφύγουν την αυτή την αδιαθεσία όταν είστε σε ταξίδι:

Βοηθήστε τα να επικεντρώσουν το βλέμμα τους μπροστά, στον ορίζοντα, κρατήστε τους το κεφάλι όσο μπορείτε ακίνητο. Μην τα αφήνετε να διαβάζουν και να χρησιμοποιούν το κινητό ή το tablet. Φροντίστε μην τους δίνετε πολλά υγρά και μεγάλα γεύματα πριν το ταξίδι. Αν χρειαστεί να πάρουν καθαρό αέρα ή να έχουν μια μικρή ξεκούραση εκτός λεωφορείου, ζητήστε μια στάση. Παίζοντας μαζί τους παιχνίδια τα βοηθάτε να βγάλουν την αδιαθεσία από το μυαλό τους…

Η πλήξη είναι έκφραση αυτονομίας

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι το να βαριέται ένα παιδί  είναι ένα ουσιαστικό βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξη της φαντασίας και της αυτονομίας του.

Γι’ αυτό, μην αισθάνεστε ενοχή  κι αν δεν διασκεδάζουν συνεχώς.

Τα παιδιά θα βρουν τρόπους για να απασχοληθούν και να μάθουν. Έχουν πάντα την ικανότητα να προσαρμόζονται, να κάνουν φίλους διαφόρων ηλικιών ανάμεσα στους συνεπιβάτες. Εφευρίσκουν τρόπους  επικοινωνίας και έκφρασης, μέσα από την γλυκιά πλήξη του ταξιδιού και την προσμονή του προορισμού!

Συντάκτης:CDL TOUR 

Gallery