Ταξιδεύοντας με παιδιά

travel-with-kids-by-bus

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο, έχοντας μαζί τα παιδιά μας, είναι και απόλαυση και πρόκληση!

Το να ταξιδεύουμε μαζί τα παιδιά μας, είναι διασκεδαστικό και εποικοδομητικό ταυτόχρονα. Είναι η δύναμη που θα τα κοινωνικοποιήσει και θα τα προετοιμάσει να γίνουν οι πολίτες του αύριο. Άλλωστε αποτελεί μια καταπληκτική εμπειρία, κάνοντας τον σωστό σχεδιασμό!

Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε μερικά μικρά μυστικά για να κάνουμε το ταξίδι με πούλμαν, με την καλύτερη συντροφιά, τα παιδιά μας δηλαδή, αξέχαστα απολαυστικό!

Περιγράψτε το ταξίδι στα μικρά παιδιά!

Η προετοιμασία για το ταξίδι είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσα παιδιά ταξιδεύουν πρώτη φορά με λεωφορείο. Όταν τα παιδιά αισθάνονται άβολα, δεν είναι χαρούμενα κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όταν συμβαίνουν πάρα πολλά νέα πράγματα ταυτόχρονα.

Μπορούμε να τους περιγράψουμε τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περάσει η ώρα μας ευχάριστα μέσα στο όχημα αλλά και τι θα κάνουμε μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας για τη συμπεριφορά τους σε όλο το ταξίδι!

Οι μικρές συμβουλές πρώτα!

Όπως και το οικογενειακό μας αυτοκίνητο, έτσι και το λεωφορείο, φροντίζουμε να το διατηρούμε καθαρό, να μην λερώνουμε τα καθίσματα, την ταπετσαρία και τις κουρτίνες, να μην πατάμε με τα παπούτσια στα καθίσματα, να μην σπρώχνουμε τα καθίσματα με τα πόδια μας ή να χρησιμοποιούμε την ανάκληση της πλάτη του καθίσματος χωρίς να ρωτήσουμε τον πίσω επιβάτη. Μαθαίνουμε επίσης στα παιδιά μας να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται με ασφάλεια, κρατώντας πάντα τις χειρολαβές και τις κουπαστές.

Κυρίως όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας για τις μετακινήσεις και ειδικά με πούλμαν, δηλαδή  για ποιο λόγο δεν πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι στα καθίσματά μας, που δεν κάνουμε βόλτες ή δεν τρέχουμε στο διάδρομο, το λόγο που πρέπει να φοράμε ζώνες ασφαλείας. Βοηθάμε τα μικρότερα παιδιά να δέσουν τις ζώνες τους και δίνουμε πάντα εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα!

Η λίστα με τα απαραίτητα!

Πριν από την ημέρα της αναχώρησής μας, δημιουργούμε μια λίστα με όλα όσα χρειαζόμαστε για όλα τα απροσδόκητα, όπως μωρομάντηλα, απολυμαντικά-καθαριστικά χεριών αλλά και  επιπλέον ρούχα για όλους. Τα  συσκευάζουμε για να τα έχουμε μαζί μας πρόχειρα στην καμπίνα του λεωφορείου και όχι στην βαλίτσα μας.

Φοράμε άνετα ρούχα!

Η επιλογή του κατάλληλου ρουχισμού είναι μια παράμετρος πολύτιμη όσον αφορά γενικά στα ταξίδια. Κι ενώ ένα ταξίδι με λεωφορείο μπορεί να είναι επί της ουσίας άνετο, η επιλογή ενός ακατάλληλου ρούχου μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα άβολη όταν πρόκειται για ένα ταξίδι αρκετών ωρών. Ένα σφιχτό παντελόνι που στενεύει στην κοιλιά ή ένα σκληρό ρούχο που ενοχλεί στους μηρούς, ένα πουλόβερ που είναι πολύ ζεστό, μπορεί να οδηγήσει ένα μικρό παιδί σε θυμό και δυστροπία.

Προτιμάμε λοιπόν άνετα, χαλαρά ρούχα για το ταξίδι, παπούτσια χωρίς πολλά κορδόνια ώστε να βγαίνουν αν θέλουν τα παιδιά μας να τεντώσουν τα πόδια στο κάθισμα. Επίσης μπορούμε να έχουμε μαζί μας μια μικρή κουβερτούλα  ή ένα μαξιλάρι λαιμού, για να αισθάνονται άνετα και ζεστά όταν κουραστούν ή θελήσουν να κοιμηθούν.

Παίρνουμε μαζί μας σνακ!

Ποιο παιδί μπορεί να αντισταθεί στο αγαπημένο του σνακ; Κάνουμε μια επιλογή από τα αγαπημένα τους, προσέχουμε όμως να είναι υγιεινές επιλογές. Μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα φρούτο (χωρίς ζουμιά), μπαστουνάκια καρότου, μπαστουνάκια κίτρινου τυριού, ξηρούς καρπούς-χωρίς περίβλημα-, αποξηραμένα φρούτα. Αποφεύγουμε σνακ που λερώνουν ή όσα περιέχουν σοκολάτα ή ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες διεγείρουν την υπερκινητικότητα. Δίνουμε στο παιδί μας να φάει ένα, ανά μία/δύο ώρες ταξιδιού..

dried-fruits

Δραστηριότητες…. από το κάθισμα του λεωφορείου!

Κρατάμε τα παιδιά απασχολημένα! Ένα μικρό παιδί μπορεί να παραμείνει  ήσυχο ακόμα και για ώρες αν έχει μαζί του τα αγαπημένα του παιχνίδια. Στα πιο μικρά παιδάκια μπορούμε να δώσουμε ένα τετράδιο ζωγραφικής με αυτοκόλλητα ή ξυλομπογιές πολύχρωμες (όχι όμως μαρκαδόρους ή κηρομπογιές!!). Μια άλλη ιδέα για πιο μικρά παιδιά είναι τα CDs που αφηγούνται μια ιστορία ενώ εκείνα τη διαβάζουν ή ξεφυλλίζουν το βιβλίο βλέποντας τις εικόνες ταυτόχρονα με την ιστορία που ακούν.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα, ίσως και σ' ολόκληρο το ταξίδι. Επίσης, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα  tablet, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κυρίως τα  smartphones, είναι η πιο δημοφιλής απασχόλησης για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών. Μια μεγάλη διαδρομή με το λεωφορείο αποτελεί μια καλή ευκαιρία  για να οργανώσουν τις φωτογραφίες και τις εφαρμογές του τηλεφώνου τους  ώστε να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο για φωτογραφίες από τα καινούργια μέρη που θα επισκεφθούν!

Μουσική ....αλλά με ακουστικά!

Ένα MP3 player με τα αγαπημένα τους τραγούδια είναι  μια καλή λύση και την λατρεύουν τα παιδιά. Μπορούν να ακούν για ώρες την αγαπημένη τους μουσική, να παρατηρούν  από το παράθυρο τη διαδρομή ή να χαλαρώνουν κλείνοντας τα μάτια τους. Τα προτρέπουμε να χρησιμοποιούν όμως τα ακουστικά τους για να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι επιβάτες.

music on board

Τι λέτε για έναν υπνάκο;

Ανάλογα με την ηλικία και τους χρόνους ταξιδιού μας, μην παραλείψουμε κι αυτή την απλή επιλογή! Θα χρειαστούμε: το αγαπημένο τους παιχνίδι (αν είναι πολύ μικρά παιδιά), ένα μαξιλάρι ταξιδιού, μια μαλακή κουβέρτα, ένα σάλι, ή ακόμα και το χοντρό μας πουλόβερ.

Παίζουμε διασκεδαστικά παιχνίδια!

Πέτρα-ψαλίδι -μολύβι-χαρτί , σίγουρα το έχουμε παίξει με τα παιδιά μας σε ένα ταξίδι χρησιμοποιώντας τις χειρονομίες. Ας ψάξουμε στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων και ας ξετρυπώσουμε τις  παιδικές μας αναμνήσεις σε παιχνίδια κλασικά που συνεχίζουν να κάνουν θαύματα. Μαντέματα, γρίφοι, παιχνίδια με το αλφάβητο και την κρυμμένη λέξη , memory, παιχνίδια ταξιδιού όπως uno  ή scrabble,  μετράω τα  αυτοκίνητα,  ο κατάσκοπος, το παιχνίδι της πινακίδας κυκλοφορίας, αναγνωρίζω τις πινακίδες σήμανσης ή τις μάρκες αυτοκινήτων κ.α., κάνουν τις ώρες του ταξιδιού να κυλούν χωρίς να το καταλάβουμε.

have fun on board

Για μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να δοκιμάσουμε παιχνίδια ιστορίας, ένα παιχνίδι Βingo ή κάρτες. Υπάρχουν  επίσης δωρεάν παιχνίδια που διατίθενται για κινητές συσκευές, ακόμη και χωρίς χρήση του Wi-Fi, για να διασκεδάζουν τα παιδιά και να ξεχνιούνται.

Αφήστε τα και να χαλαρώσουν!

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αναπνέουν βαθιά, να χαλαρώνουν τους μυς τους, να παρατηρούν και να βλέπουν την εξοχή, τις πόλεις, τα χωριά, τα σύννεφα, τον ουρανό, τη θάλασσα, τα χωράφια, τα βουνά. Τα αφήνουμε να χορτάσουν εικόνες που ίσως δεν έχουν ξαναδεί ή να αφεθούν στην  αγκαλιά μας, κάνοντάς τους ένα μικρό μασάζ στο λαιμό, στην πλάτη ή στα πόδια!

relax on board

Οι μικροί εξερευνητές είναι οι καλύτεροι ταξιδιώτες!

Αν το ταξίδι μας περιλαμβάνει μια περιοχή άγνωστη ή ακόμη και μια νέα χώρα, γιατί να μην συμπεριλάβουμε και τα παιδιά μας στην περιπέτεια της εξερεύνησης;

Έχουμε μαζί μας έναν χάρτη για να τους δείξουμε το δρομολόγιο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τα κάνουμε  να ενδιαφερθούν περισσότερο για το ταξίδι. Αγοράζουμε  συλλογές ταξιδιών και ιστορίας ειδικά γραμμένες για παιδιά. Διαβάζουμε μαζί τους τον τουριστικό  οδηγό και εξηγούμε την ιστορία και τον πολιτισμό του προορισμού. Τους δίνουμε χάρτες! Αφήσουμε να βρουν πάνω σ΄ αυτούς, τα μέρη της επίσκεψης αλλά και να μάθουν να διαβάζουν το χάρτη: «που είμαστε τώρα;» ή «ποιο είναι το επόμενο χωριό ή πόλη που θα συναντήσουμε;»..

little guide

Αν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, αναγνωρίζουμε μαζί τα νομίσματα της χώρας του προορισμού. Βρίσκουμε την ισοτιμία σε απλά πράγματα λ.χ. ένα μπουκαλάκι νερό ή μια σοκολάτα. Επίσης μπορούμε να μάθουμε μαζί τους 3-4 λέξεις στη γλώσσα της χώρας που επισκεπτόμαστε π.χ. γεια σου, ευχαριστώ, παρακαλώ, νερό. Κάνουμε εξάσκηση μέσα στο λεωφορείο!

Μπορούμε επίσης να τα ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν το δικό τους ημερολόγιο ταξιδιού με φωτογραφίες και αναμνηστικά (εισιτήρια πλοίων, τρένων, μουσείων, θεαμάτων, αποδείξεις από εστιατόρια, φυλλάδια μουσείων κ.λπ.). Αγοράζουμε  ένα άλμπουμ  όπου μπορούν να κολλήσουν και να φυλάξουν  όλα όσα έχουν συγκεντρώσει. Ας έχουν τη δική τους φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίζουν ότι τους προκαλεί εντύπωση και τους αρέσει! Τα παροτρύνουμε  να γράψουν τις ταξιδιωτικές τους εντυπώσεις όταν επιστρέψουν στο σπίτι μας. Είναι όμορφο να θυμούνται το ταξίδι τους!

Απαντάμε στις ερωτήσεις τους!

Να απαντάμε στις ερωτήσεις τους σχετικά με ότι βλέπουν, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε πολλά ή  ελάχιστα. Μπορούμε να ψάξουμε  σε μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης στο κινητό μας να βρούμε τις πληροφορίες που θέλουμε ή να σημειώσουμε σε ένα μπλοκ όσες απορίες δεν έχουν απαντηθεί για να τις συζητήσουμε όταν επιστρέψουμε σπίτι.

Ξεπερνώντας τη ναυτία...

Το σώμα μας λέει «είμαι ακίνητος», ο εγκέφαλος λέει «κινούμαι», αυτό συμβαίνει και οι πληροφορίες που λαμβάνει το σώμα μας είναι αντιφατικές με αποτέλεσμα να προκληθεί ζάλη και ναυτία. Εάν γνωρίζουμε ότι το παιδί μας είναι ευαίσθητο στη ναυτία, ας έχουμε μαζί μας πλαστικές σακούλες, μαντηλάκια και μια εφεδρική αλλαξιά ρούχων, σε περίπτωση που κάνει εμετό.

Υπάρχουν μερικά τρικ ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποφύγουν την αυτή την αδιαθεσία όταν είμαστε σε ταξίδι: Τα βοηθάμε να επικεντρώσουν το βλέμμα τους μπροστά, στον ορίζοντα, κρατάμε  το κεφάλι τους όσο μπορούμε ακίνητο. Δεν τα αφήνουμε να διαβάζουν και να χρησιμοποιούν το κινητό ή το tablet. Φροντίζουμε μην τους δίνουμε πολλά υγρά και μεγάλα γεύματα πριν το ταξίδι. Αν χρειαστεί να πάρουν καθαρό αέρα ή να έχουν μια μικρή ξεκούραση εκτός λεωφορείου, ζητάμε μια στάση. Παίζοντας μαζί τους παιχνίδια τα βοηθάμε να βγάλουν την αδιαθεσία από το μυαλό τους…

Βαριούνται; Η πλήξη είναι έκφραση αυτονομίας!

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι το να βαριέται ένα παιδί  είναι ένα ουσιαστικό βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξη της φαντασίας και της αυτονομίας του. Γι’ αυτό, μην αισθανόμαστε ενοχή αν δεν διασκεδάζουν συνεχώς. Τα παιδιά θα βρουν τρόπους για να απασχοληθούν και να μάθουν. Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και  να κάνουν φίλους διαφόρων ηλικιών ανάμεσα στους συνεπιβάτες. Εφευρίσκουν πάντα τρόπους  επικοινωνίας και έκφρασης, μέσα από την γλυκιά πλήξη του ταξιδιού και την προσμονή του προορισμού γιατί τίποτα δεν "ανοίγει" τα μυαλά των παιδιών όπως οι νέες εμπειρίες!

Καλό ταξίδι μαζί με τα παιδιά μας!!!

 

Συντάκτης:CDL TOUR 

Photo:Pixabay, CDLTOUR

Gallery