Μάθε τι έχει αλλάξει για τους επισκέπτες της Ακρόπολης

ACROPOLIS
Ετικέτες

Για την  επίσκεψη στην Ακρόπολη δήλωσε ημέρα και ώρα.

Από τη Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου 2023 έχει τεθεί  σε εφαρμογή το πρόγραμμα Ζωνών Επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη από τον ΟΔΑΠ & το υπουργείο Πολιτισμού.

Μέσω της e-πλατφόρμας hhticket.gr, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιλέγουν την ημέρα και την ώρα που επιθυμούν να επισκεφθούν το μνημείο και να κλείνουν το εισιτήριό τους και δεν θα γίνεται η πλέον η επίσκεψη η ακριβώς τη στιγμή που θέλουν. (Στις μέρες ελεύθερης εισόδου οι επισκέπτες θα προμηθεύονται τα δωρεάν εισιτήρια στα ticket offices την ίδια ημέρα). Έτσι, όλα τα εισιτήρια θα εκδίδονται εφεξής για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

erextheion

Γιατί έγινε η αλλαγή

Σύμφωνα με τη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, οι οποίοι πρέπει  να είναι κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.  Στόχος του νέου μέτρου είναι να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση λόγω των επισκεπτών κυρίως από τα κρουαζιερόπλοια.  Μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023 δεν εφαρμόζονταν ζώνες ωρών και δεν υπήρχε ανώτατο όριο επισκεπτών, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια ασφυκτική κατάσταση στην αναμονή και εξαιτίας του γεγονότος πως το μοναδικό σημείο πρόσβασης στην Ακρόπολη είναι μόνο τα Προπύλαια.  (Σημειώστε ότι περίπου το 50% των επισκεπτών επιλέγει τις ώρες  μεταξύ 08:00-12:00  κι αυτός είναι ένας  από τους λόγους που παρατηρούνται μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις).

parthenon Image by timeflies1955 from Pixabay

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα επίσκεψης

Τώρα πια,  δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Δημιουργούνται επίσης κι οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών θα υπάρχει συγκεκριμένος επιμερισμός σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Ο μεμονωμένος επισκέπτης που θα επισκέπτεται το εκδοτήριο, το ίντερνετ ή τον αυτόματο πωλητή, θα αγοράζει εισιτήριο με βάση τη διαθεσιμότητα που δίνεται στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί  ένας επισκέπτης να εκδώσει το εισιτήριο του με φυσική παρουσία στο ταμείο του αρχαιολογικού χώρου, πρέπει όμως να έχει υπόψη πως υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει καλυφθεί η συγκεκριμένη ζώνη ώρας.

Το σύστημα προκράτησης μέσω διαδικτύου είναι η ασφαλέστερη λύση για κάποιον που θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία αλλά και την απογοήτευση, αν δεν υπάρχει  διαθεσιμότητα εισόδου όταν βρίσκεται ήδη στα εκδοτήρια και επιθυμεί να εισέλθει στο μνημείο τη στιγμή εκείνη.

Τα προσδοκόμενα αποτελέσματα των ζωνών επισκεψιμότητας

Το  αποτέλεσμα αυτής της κατανομής θα είναι αφενός να προστατευτεί η Ακρόπολη και αφετέρου ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του μεγαλειώδους και παγκόσμιου  αυτού μνημείου!

acropolis_kariatides ​Image by AndyGarcia from Pixabay ​

Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού

Για το νέο καθεστώς επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα τη γνωριμία της Ακρόπολης στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το δίγλωσσο βίντεο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Παπαστράτος.

Δείτε τα βίντεο ενημέρωσης στα ελληνικά και στα αγγλικά

https://youtu.be/xC2z5YbS-Jw

https://youtu.be/GdejVS7Roso

 

Πηγές:

Υπουργείο Πολιτισμού

 

Φωτογραφίες

Image by Eduart Bejko from Pixabay

Image by AndyGarcia from Pixabay

Image by timeflies1955 from Pixabay

Gallery