Η Σαμαρίνα και το Μεσολόγγι

SANARINA

Γνωρίζετε τη Σαμαρίνα; 

Η Σαμαρίνα είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών, στην ανατολική πλευρά του Σμόλικα, στη βόρεια Πίνδο. Απέχει από τα Γρεβενά 52 χλμ.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και θεωρείται το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στα Βαλκάνια και από τα γνωστότερα Βλαχοχώρια της Ελλάδας. Εκτός από τουριστικός προορισμός, αφού βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, είναι γνωστή και από το δημοτικό τραγούδι « Παιδιά της Σαμαρίνας»

Η Σαμαρίνα και τα Βλάχικα χωριά της Ελλάδας, συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 και πολέμησαν με ηρωισμό στο πλάι των υπολοίπων Ελλήνων στη Ρούμελη και το Μωριά.

MESOLOGGI

Η σχέση της με το Μεσολόγγι

Στα 1826 οι Σαμαριναίοι μετέχουν στην αθάνατη φρουρά των Μακεδόνων, που πολέμησαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ομάδα των Σαμαριναίων αποτελούνταν από 120 μαχητές, με αρχηγό τον Μίχο Φλώρο και πολέμησαν στην «Ντάπια» του Στρατηγού Μάκρη. Κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου η Μακεδονική φρουρά ήταν η εμπροσθοφυλακή των πολιορκημένων και είχε τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι στίχοι του θρυλικού τραγουδιού ¨Παιδιά της Σαμαρίνας" είναι η τελευταία του επιθυμία του λαβωμένου αρχηγού τους Μίχου Φλώρου προς τα παλικάρια που σώθηκαν από τη σφαγή.

Από αυτούς τους 120 ήρωες, διασώθηκαν μόνο 33 άνδρες, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν ηρωικά στο Μεσολόγγι στις 10 Απριλίου 1826 στην τελική μάχη της Εξόδου.

Για να μην ξεχάσουν τα λόγια του αρχηγού τους στον μακρύ δρόμο της επιστροφής, τα έγραψαν με κάρβουνο στις πτυχές των φουστανελών τους.

Οι 33 Σαμαριναίοι που σώθηκαν, γύρισαν στο χωριό και έφεραν το κακό μαντάτο. Τα λόγια έγιναν μοιρολόι, το οποίο τραγουδούσαν οι ντόπιοι αλλά και σε άλλα μέρη όταν πέθαιναν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αργότερα, έφτασε σε μας μελοποιημένο ως δημοτικό τραγούδι.

 

σαμαρινα-μεσολογγι

 

Κάθε χρόνο η Σαμαρίνα, πόλη αδελφοποιημένη με την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις της Εξόδου. Στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι υπάρχει από το 2007 μνημείο, στη μνήμη των Σαμαριναίων πεσόντων με ένα εκπληκτικό ανάγλυφο, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στην πλατεία της Σαμαρίνας, με τις ακόλουθες επιγραφές: «Εσείς παιδιά κλεφτόπουλα, παιδιά της Σαμαρίνας». Κι από κάτω: «Εις μνήμην των Σαμαριναίων που έπεσαν στο Μεσολόγγι το 1826».

photo: taxidiaris.blogspot.com, CDL TOUR

Gallery