Το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο NATO: Για να μην χαθείς στο ...συλλαβισμό!

PHONETIC ALPHABET
Ετικέτες

Διεθνές Φωνητικό αλφάβητο NATO, επικοινώνησε καθαρά ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα!

Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Με αυτή την ευκαιρία, ας μάθουμε για ένα αλφάβητο διαφορετικό από τα υπόλοιπα και χρηστικό σε όσους ταξιδεύουν!

«Το σπασμένο τηλέφωνο»! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παίξει ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει γι’ αυτό το  παιχνίδι. Κάθε άτομο ψιθυρίζει μια φράση στο επόμενο άτομο στη σειρά και στο τέλος της διαδικασίας, το μήνυμα είναι εντελώς αλλοιωμένο. Αυτή η διακοπή της επικοινωνίας είναι αστεία εκείνη τη στιγμή, αλλά σκεφτείτε το: όταν συμβαίνει στην πραγματική ζωή είναι λιγότερο διασκεδαστική…. και μάλλον  απογοητευτική.

Το φωνητικό αλφάβητο είναι χρήσιμο σε συνθήκες όπου η μετάδοση του ήχου δεν είναι ευκρινής ενώ διευκολύνει την επικοινωνία ανθρώπων στα αγγλικά ακόμα και αν αυτή δεν είναι η μητρική τους γλώσσα.

Είναι ένα αλφάβητο, σύνολο 26 λέξεων, όπου κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε μία λέξη είναι δηλ. ένα φωνητικό και ακροφωνικό αλφάβητο, όπου το όνομα κάθε γράμματος αρχίζει με το ίδιο το γράμμα. Έτσι αποφεύγονται τα λάθη κατά την εκφώνηση των γραμμάτων και η άρθρωση της λέξης  είναι καθαρή ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή  και να μπορούμε να συνεννοούμαστε κάνοντας συλλαβισμό. Σε αυτό το ιδιαίτερο αλφάβητο  αποφεύγονται  οι μονοσύλλαβες λέξεις ενώ επιλέγονται λέξεις με διαφορετικούς τόνους και ήχους.         

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ορθογραφία των λέξεων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ενώ  εξασφαλίζει ότι τα γράμματα είναι σαφώς κατανοητά ακόμη και όταν ο λόγος είναι παραμορφωμένος. Χρησιμοποιείται για να λέγονται καθαρά και δυνατά τα γράμματα όταν μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν, όπως σε μια κακή σύνδεση τηλεφώνου, ομιλία σε μια περιοχή με πολύ θόρυβο ή συνομιλία με κάποιον που έχει έντονη προφορά που δεν την έχουμε συνηθίσει. Κυρίως όμως χρησιμοποιείται όταν επιχειρείται η επικοινωνία ενός συγκεκριμένου όρου, όπως ενός  ονόματος, μιας διεύθυνσης, οδού ή ενός σειριακού αριθμού από το τηλέφωνο ή όταν μιλούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, αλλά και όταν είναι σημαντικό να είναι κάτι ακριβές, όπως στο στρατό και στα αεροπορικά ταξίδια.  

Στην πραγματικότητα, το διεθνές αλφάβητο είναι ένα σύνολο ηχητικών σημάτων και προϊόν  συλλογικής προσπάθειας πολλών οργανισμών, κυρίως του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Το ανέπτυξαν με στόχο να γίνει ένα κοινό παγκόσμιο φωνητικό αλφάβητο ώστε να αντιμετωπίσουν ζητήματα που προέκυψαν λόγω διαφορετικών αλφαβήτων που χρησιμοποιούνταν από διαφορετικές χώρες και οργανισμούς.

Παρά την ονομασία του, δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το ΝΑΤΟ αλλά χρησιμοποιείται από στρατιωτικούς, το ναυτικό, το λιμενικό, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τις ομάδες διάσωσης, τους ραδιοερασιτέχνες, τις ναυτικές λέσχες, τους πρόσκοπους, από πολιτικούς οργανισμούς και κυρίως στις αερομεταφορές για τη  μετάδοση ψηφιακών κωδικών, σημάτων και ονομάτων αναγνώρισης..

Στην Ελλάδα, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν το διεθνές λατινικό φωνητικό αλφάβητο, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό, ο Στρατός  Ξηράς και η Ελληνική Αστυνομία, χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο αλφάβητο αλλά με ελληνικά ονόματα.

Η ιστορία του φωνητικού αλφαβήτου του ΝΑΤΟ

Το φωνητικό αλφάβητο του ΝΑΤΟ έφθασε στην ακεραιότητά του στο 1956 μετά από πολλά χρόνια προσαρμογών.

  • Το 1920, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) παρήγαγε το πρώτο παγκοσμίως γνωστό φωνητικό αλφάβητο. Το συνέθεσαν ονόματα πόλεων και πολιτειών του κόσμου, όπως: Amsterdam, Baltimore, Casablanca, Denmark, Edison, Philippoi, French Guinea, Havana, Italy, Jerusalem, Kilogram, Liverpool, Madagascar, New York, Oslo, Paris, Quebec, Rome, Santiago, Tripoli, Uppsala, Valencia, Zurich.
  • Στο 1941, στις μέρες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις υιοθέτησαν το φωνητικό αλφάβητο  για να επικοινωνούν μεταξύ τους, το οποίο ξεκινούσε με τα γράμματα "Able, Baker, Charlie", όπου K ήταν "King" και S ήταν "Sugar". Ονομάστηκε εν συντομία το "Able Baker Alphabet".
  • Μετά τον πόλεμο, όταν δημιουργήθηκε η συμμαχία του ΝΑΤΟ, το φωνητικό αλφάβητο άλλαξε για να διευκολύνει τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη συμμαχία και μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Αυτή η έκδοση παρέμεινε η ίδια και σήμερα, το φωνητικό αλφάβητο ξεκινάει με "Alfa, Bravo, Charlie", το K είναι τώρα "Kilo" και το S είναι "Sierra".
  • Το 1943, η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτό το αλφάβητο που περιείχε μερικές αγγλικές λέξεις. Για τη νέα έκδοση του φωνητικού αλφαβήτου, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) αποφάσισε να ενσωματώσει άλλους ήχους κοινούς για τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά και τέθηκε σε ισχύ το 1951 μόνο για την πολιτική αεροπορία. Ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα:Alfa, Bravo, Coca, Delta, Echo, Foxtrot, Gold, Hotel, India, Juliett, Kilo, Lima, Metro, Nectar, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Union, Victor, Whiskey, eXtra, Yankee, Zulu.
alphabet-sign
Πηγή:www.nato.int

Ο στόχος ήταν ένα παγκόσμιο αλφάβητο με σαφείς απαιτήσεις.

Κάθε λέξη του αλφαβήτου έπρεπε να:

  • Να έχει ζωντανή ομιλούσα λέξη σε καθεμία από τις τρεις γλώσσες εργασίας (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά).
  • Να προφέρεται εύκολα και να αναγνωρίζεται από αεροπόρους όλων των γλωσσών.
  • Να έχει καλά χαρακτηριστικά ραδιοφωνικής μετάδοσης και αναγνωσιμότητας.
  • Να έχει παρόμοια ορθογραφία τουλάχιστον στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και το αρχικό γράμμα  να είναι το γράμμα που προσδιορίζει η λέξη.
  • Να είναι απαλλαγμένο από κάθε συσχέτιση με απαράδεκτες έννοιες.

Πραγματοποιήθηκε μια ευρεία γκάμα δοκιμών σε γηγενείς και μη φυσικούς ομιλητές της Αγγλικής γλώσσας, σε άτομα με μόρφωση κολεγίου και γυμνασίου, καθώς και σε στρατιωτικό και μη στρατιωτικό προσωπικό. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δοκιμές. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, προέκυψαν μικρές βελτιώσεις για καλύτερη επικοινωνία.

  • Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (IACO) πρότεινε μια αλλαγή για ορισμένα γράμματα του αλφαβήτου, δηλαδή C, M, N, U και X, αλλά η συζήτηση συνεχίστηκε και για το γράμμα N.
  • Στις 8 Απριλίου 1955, η στρατιωτική επιτροπή του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου επιβεβαίωσε ότι, έστω και αν η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATΑ) το  εγκρίνει, το φωνητικό αλφάβητο «θα υιοθετηθεί και θα τεθεί σε ισχύ για χρήση από το ΝΑΤΟ την 1η Ιανουαρίου 1956».
  • Στις 21 Φεβρουαρίου 1956, τα κράτη μέλη προειδοποιήθηκαν ότι: «Το νέο φωνητικό αλφάβητο θα τεθεί σε ισχύ στο ΝΑΤΟ την 1η Μαρτίου 1956». Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα.

Το φωνητικό αλφάβητο κατά τον ICAO (ΝΑΤΟ)

Κάθε γράμμα αντικαθίσταται από μία λέξη που αρχίζει από το ίδιο γράμμα. Δηλαδή:

 

ΓΡΑΜΜΑ

ΛΕΞΗ

ΠΡΟΦΟΡΑ

A

Alfa

Al fah

B

Bravo

Brah voh

C

Charlie

Char lee

D

Delta

Dell tah

E

Echo

Eck oh

F

Foxtrot

Foks trot

G

Golf

Golf

H

Hotel

Ho tell

I

India

In dee ah

J

Juliett

Jew lee ett

K

Kilo

Key loh

L

Lima

Lee mah

M

Mike

Mike

N

November

No vem ber

O

Oscar

Oss cah

P

Papa

Pah Pah

Q

Quebec

Keh beck

R

Romeo

Row me oh

S

Sierra

See air rah

T

Tango

Tang go

U

Uniform

You nee form

V

Victor

Vik tah

W

Whiskey

Wiss key

X

X-ray

Ecks ray

Y

Yankee

Yang key

Z

Zulu

Zoo loo

 

Οι αριθμοί

 

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΡΟΦΟΡΑ

0

Zero

Ze ro

1

Wun

Wun

2

Too

Too

3

Tree

Tree

4

Fower

Fow er

5

Fife

Fife

6

Six

Six

7

Seven

Sev en

8

Eight

Ait

9

Niner

Nin er

 

Μικρές λεπτομέρειες στους αριθμούς!

  • Οι αγγλικοί αριθμοί 0 έως 3 και 5 έως 8 γράφονται και προφέρονται με τον ίδιο τρόπο.
  • Ο αριθμός 4 γράφεται το ίδιο, αλλά προφέρεται fower για να αποφευχθεί η σύγχυση με τη λέξη "for".
  • Ο αριθμός 9 γράφεται το ίδιο, αλλά προφέρεται niner  με μία επιπλέον συλλαβή (νάιν-ερ),για να αποφευχθεί η σύγχυση με τη γερμανική λέξη "Nein" ("Όχι").
  • Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να αναφερθεί υποδιαστολή  (όπως πχ σε μια συχνότητα) δεν λένε "comma","point" κλπ., αλλά "decimal".

Κάνε μια μικρή εξάσκηση: Ξεκίνα από το όνομά σου!

Σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί μία απλή λέξη στα αγγλικά (ουσιαστικό ή κύριο όνομα). Ένα παράδειγμα: ο πιλότος που χρησιμοποιεί το φωνητικό αλφάβητο του ΝΑΤΟ θα έλεγε "SIERA KILO  YANKEE" για να αναπαριστά τα γράμματα SKY.

Έτσι μπορούμε  αντί για λ.χ.  CDL TOUR  να συλλαβίσουμε: CHARLIE DELTA LIMA TANGO OSCAR UNIFORM ROMEO και να γράψουν το όνομά μας χωρίς να γίνει λάθος!! (πιστέψτε μας, χρειάζεται να το κάνουμε συχνά!)

Πώς να μάθεις το διεθνές φωνητικό αλφάβητο ΝΑΤΟ

  • Επειδή το αλφάβητο του ΝΑΤΟ έχει λίγα στοιχεία και είναι αρκετά διαισθητικό, είναι σχετικά εύκολο να απομνημονευτεί με κάποια εξάσκηση
  • Εάν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς συγκεκριμένες κωδικές λέξεις, δοκίμασε να τις συσχετίσεις με ό,τι αντιπροσωπεύουν.
  • Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ότι η λέξη για το γράμμα "W" είναι "Ουίσκι", προσπάθησε να θυμάσαι όχι μόνο την ίδια την λέξη αλλά και μια σχετική εικόνα που σχετίζεται με αυτήν, όπως ένα μπουκάλι ουίσκι.
  • Ακόμη μπορείς  να απαγγείλεις αυτές τις λέξεις με ρυθμό ή μελωδία για να σε βοηθήσει να θυμάσαι τις κωδικές λέξεις.
  • Μόλις έχεις μια πρόχειρη ιδέα για όλες τις κωδικές λέξεις, άρχισε να εξασκείσαι χρησιμοποιώντας το αλφάβητο συλλαβίζοντας διάφορες λέξεις με αυτό, όπως τα ονόματα της οικογένειας σου.
phonetic alphabet

Μην ξεχνάς:

  • Πριν χρησιμοποιήσεις ένα φωνητικό αλφάβητο για να επικοινωνήσεις με κάποιον, βεβαιώσου  ότι καταλαβαίνει τι πρόκειται να κάνεις  και γνωρίζει για την ύπαρξη του συγκεκριμένου αλφάβητου.
  • Σκέψου να πεις πρώτα την πλήρη λέξη πριν την συλλαβίσεις χρησιμοποιώντας το φωνητικό αλφάβητο. Αυτό θα βοηθήσει το άλλο άτομο να καταλάβει καλύτερα τι προσπαθείς να  του πεις.
  • Εάν το άτομο με το οποίο μιλάς δεν είναι εξοικειωμένο με το φωνητικό αλφάβητο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ακόλουθο μοτίβο ομιλίας κατά την ορθογραφία των λέξεων με την λέξη «όπως» ανάμεσα σε κάθε γράμμα και λέξη: «S όπως στη Σιέρα, Ν όπως τον Νοέμβριο…», που οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβουν διαισθητικά.

Ποτέ δεν ξέρεις, θα μπορούσε να σου φανεί χρήσιμο!

International Telecommunication Union (ITU) : Μάθε περισσότερα εδώ

Μια Πρόκληση:

Την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσεις για να κάνεις κράτηση και να δώσεις το ονοματεπώνυμό σου  σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα τουριστικό γραφείο, συλλάβισε το με το φωνητικό αλφάβητο ΝΑΤΟ!

Πηγές:

https://pilotinstitute.com

https://suntrustblog.com

https://www.emergency-live.com

https://www.itu.int

 

 

 

 

Gallery