Ζάκυνθος, η αγαπημένη!

navagio-zante
Ετικέτες

Πως να μην λατρέψει κανείς τη Ζάκυνθο;

Τα έχει όλα! Και  ιστορία και αξιοθέατα και  βουνά με κατάφυτα δάση και εύφορες πεδιάδες, αλλά και  ατέλειωτες αμμουδιές με ζεστά γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνες ακτές και καταφύγια για χελωνίτσες. Ένας επίγειος παράδεισος για κάθε ταξιδιώτη!

 

PORTZANTE
Θέα του λιμανιού και της πόλης της Ζακύνθου από τη Μπόχαλη

 

Αναζητώντας έναν "φιλικό" για μικρά παιδιά, καλοκαιρινό προορισμό διακοπών, με ζεστές και  ήρεμες θάλασσες  μας πρότειναν τη Ζάκυνθο. Χαρακτηριστικά μας τόνισαν: «'Όταν θα πάτε, θα κολλήσετε…». Και πήγαμε και ξαναπήγαμε  για δέκα συνεχόμενα  καλοκαίρια, μέχρι που τα παιδιά  μεγάλωσαν και μας  ρώτησαν " Μα δεν έχει η Ελλάδα άλλα μέρη για διακοπές"; Και έτσι, πήγαμε κι αλλού, σε άλλες θάλασσες, σε άλλα μέρη, τα χρόνια που ακολούθησαν…

Όμως, διαπιστώναμε ότι σαν  "τη Ζακυνθούλα μας», τόπος άλλος κανένας δεν ήταν και έτσι επιστρέφαμε, έστω και για λίγες μέρες! Κι αυτό συνεχίζεται....!!!

Αναλογιζόμενοι τι ήταν αυτό που μας κράτησε και συνεχίζει να μας κρατά τόσα καλοκαίρια στο όμορφο νησί, καταλήξαμε ότι  τελικά είναι ο ίδιος ο τόπος αυτός που σε δένει μαζί του και οι ίδιοι οι  άνθρωποι του. Η ζεστή φιλοξενία τους: σε καλωσορίζουν με ένα μπουκάλι λάδι από τις ελιές τους και φρούτα από το περβόλι τους, σε θυμούνται με το όνομά σου και την επόμενη χρονιά, σου λένε «καλώς ήρθες τζόγια μου και φέτος..»,  σε κερνάνε μια παγωμένη μπύρα μετά το φαγητό σου, σε αποχαιρετούν μόνο για τον χειμώνα-γιατί σε περιμένουν και τ΄ άλλο καλοκαίρι-, σε κάνει να νιώθεις και συ κομμάτι του νησιού τους.

Μπορεί και να μην το πιστεύετε, αλλά σε κάθε απόπλου για την Κυλλήνη, βουρκώναμε για λίγο αποχαιρετώντας τη και δίναμε την υπόσχεση να "δώσει" ο Άγιος και του χρόνου να πάμε ξανά...  Έτσι είναι η Ζάκυνθος!

Ας τη γνωρίσουμε μαζί!

 

αγιος διονύσιος

 

Η Ζάκυνθος, το Φιόρε του Λεβάντε το νησί του Ιονίου, είναι προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών που ήθελαν να έχουν τον έλεγχο του Fior di Levante, του άνθους της Ανατολής, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν οι Ενετοί την πανέμορφη Ζάκυνθο.

Είναι ένα ορεινό νησί που χαρακτηρίζεται από τα πευκόφυτα βουνά και τους εύφορους κάμπους, που χαρίζουν στη Ζάκυνθο ατέλειωτα καταπράσινα τοπία. Οι ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, οι βραχώδεις ακτές, οι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές κερδίζουν το θαυμασμό των επισκεπτών του νησιού. Εδώ, βρίσκονται μερικές από τις διασημότερες παραλίες της νησιωτικής Ελλάδας, όπως το Ναυάγιο, το Λαγανά, τις Βολίμες με τις Γαλάζιες Σπηλιές κ.α. αλλά και το νησί Μαραθονήσι. Κατά την περιήγησή σου στο νησί θα εντυπωσιαστείς από τις ανεπανάληπτες φυσικές καλλονές του νησιού, από τα ιστορικά μνημεία αλλά και τους πολύ φιλόξενους, ζεστούς κατοίκους με την τραγουδιστή προφορά.

Το νησί αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα και της μεσογειακής φώκιας Μονάχους - Μονάχους. Γι' αυτό και ιδρύθηκε για την προστασία τους, στο κόλπο του Λαγανά, το Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο. Στον Γέρακα, που βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, μπορείς να ενημερωθείς  για τη χελώνα Καρέτα Καρέτα, η οποία κολυμπά στα νερά  και αναπαράγεται στις ακτές του Ιονίου. Αν κάνεις υποβρύχιο κολύμπι ή ψάρεμα, μπορεί να τη συναντήσεις να κολυμπά  ακόμα και στη βόρεια πλευρά του νησιού.

 

xelona

 

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με ξεχωριστή κουλτούρα. Γνώρισε μεγάλη πνευματική άνθηση και γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στις καλές τέχνες, την λογοτεχνία, την ποίηση κ.α. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου. Είναι ο τόπος που έζησε και έγραψε τα μυθιστορήματά του ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και πολλές ακόμη προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Ο τόπος που βρήκε καταφύγιο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και έλαβε την άριστη στρατιωτική του εκπαίδευση.

Είναι το νησί της καντάδας και της οπερέτας. Εδώ, όλα τα συναισθήματα ντύνονται με νότες. Σε πολλές ταβέρνες κρυμμένες στα στενά, θα ακούσεις καντάδες. Και  συχνά  μπορεί να δεις στο δρόμο της πόλης φιλαρμονικές μπάντες να παίζουν παραδοσιακά τραγούδια του νησιού.

Το πιο φημισμένο αξιοθέατο, το πιο πολυφωτογραφημένο, είναι το Ναυάγιο, στη βόρεια απόκρημνη ακτή του νησιού. Η διάσημη  παραλία με το κουφάρι του πλοίου  ¨Παναγιώτης" έχει λευκή άμμο και τα πιο γαλάζια νερά που ίσως έχεις δει!. Κοντά στο Ναυάγιο θα βρούμε και  τις Γαλάζιες Σπηλιές, το ήξερες ότι  σαν κι αυτές υπάρχουν μονάχα 3 σε όλη την Ελλάδα; Και τα δύο είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα.

Η πόλη της Ζακύνθου, είναι η πρωτεύουσα και το πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Εκεί θα βρούμε το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου και φυσικά την Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου όπου φυλάσσεται ολόκληρο το Σκήνωμά Του.

 

στρανη-μποχαλη

 

Στη Μπόχαλη με το Ενετικό Κάστρο και στο λόφο Στράνη (εκεί που ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον "Ύμνον εις την Ελευθερίαν") θα δεις την  πανοραμική θέα της πόλης αλλά και ενός μεγάλου μέρους του νησιού.

Κι αν πας στο εσωτερικό μέρος της Ζακύνθου, εκεί θα διαπιστώσεις ότι κρύβεται η αυθεντική ομορφιά! Θα συναντήσεις παραδοσιακά χωριά, όπως η Λούχα και το Γύρι, που διασώθηκαν εν μέρει  από τον καταστροφικό σεισμό του 1953  αλλά και  ιστορικά μοναστήρια, όπως την Αναφωνήτρια και τον Άι Γιώργη των Γκρεμνών. Στα  χωριά που βρίσκονται πάνω στο δρόμο του επισκέπτη, θα βρεις  πολλά μαγαζάκια με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, μέλι, λάδι, τυρί, κρασί (γιατί είναι ένα νησί με πολλούς ελαιώνες και αμπελώνες όπως θα διαπιστώσεις) και αξίζει το κόπο να δοκιμάσεις το τοπικό κρασί και λάδι αλλά και την τοπική μπύρα!  Ακόμη θα βρεις χειροποίητα αντικείμενα  σεμεδάκια, τραπεζομάντηλα και υφαντά από παραδοσιακό αργαλειό.

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν τα τουριστικά χωριά, με μαγαζιά, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ: το Αργάσι, ο Πλάνος, το Τσιλιβί, το Τραγάκι,η Κυψέλη,η Δροσιά, ο Αλικανάς και οι Αλυκές αλλά  και χωριά που διατηρούν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη φυσική τους ομορφιά, όπως τα χωριά του εσωτερικού και ορεινού άξονα: Γερακάρι (Άνω-Κάτω και Μέσα), Σαρακινάδο, Βανάτο, Καλλιπάδο και Μαχαιράδο, Κοιλιωμένος, Άγιος Λέων, Έξω-Χώρα, Καταστάρι, Μαριές, Βολίμες, Καμπί.

Η νότια Ζάκυνθος  φημίζεται για τις ατέλειωτες αμμουδιές και τις καθαρές, ρηχές και ζεστές θάλασσες, όπως ο Γέρακας, η Δάφνη, το Καλαμάκι, ο Λαγανάς, τη Λίμνη Κεριού…Αξίζει τον κόπο να πας μέχρι το Ακρωτήρι Κεριού, όπου εκεί θα συναντήσεις τον Φάρο και τον πιο ψηλό ιστό σημαίας στον κόσμο! Η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική και αξίζει να πας την ώρα του ηλιοβασιλέματος!

Θεά από τον Φάρο κεριου

Η βόρεια πλευρά κρύβει όμως τις εκπλήξεις: βουτιές από χαμηλά βράχια μέσα σε τιρκουάζ, πεντακάθαρα και σε κάποιες περιπτώσεις ιαματικά και κρύα νερά, μοναδικά ηλιοβασιλέματα και λιγότερο συνωστισμό.

 

spilies

 

Μια επίσκεψη στο νησί σίγουρα δεν είναι αρκετή! Αν και κάναμε χρόνια συνεχόμενα καλοκαιρινές διακοπές στη Ζάκυνθο, κάθε φορά υπήρχε κάτι που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε δει και ανακαλύψει! Κάθε καλοκαίρι μας ήταν σαν πρώτη φορά!

Η Ζάκυνθος είναι το νησί της καρδιά μας! Ελπίζουμε να γίνει και της δικής σας!

Πηγή: Δήμος Ζακύνθου,e-zakynthos

Photos:CDL TOUR, pixabay

Gallery