Jasna Góra, η Μαύρη Παναγία

jasna gora by cdltour

Στο Częstochowa της Πολωνίας υπάρχει το μοναστήρι της Μαύρης Παναγίας Jasna Góra, εκεί χτυπάει η καρδιά της καθολικής Πολωνίας.

Ο θρύλος λέει….  για τη Jasna Góra, τη Μαύρη Παναγία της Πολωνίας

Ο ναός της Τσεστοχόβα είναι ο τόπος όπου χτυπάει η καρδιά της Καθολικής Πολωνίας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Λουκάς ζωγράφισε την Παναγία πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού από ξύλο κέδρου, εκεί όπου η Αγία Οικογένεια έτρωγε και προσευχόταν.

Ο ίδιος θρύλος αναφέρει ότι ο πίνακας ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ το 326 από την Αγία Ελένη.

Την πήρε μαζί της στην Κωνσταντινούπολη και την παρουσίασε στον γιο της τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Από κει μεταφέρθηκε στην Ρουθηνία, την Ουγγαρία και μετά στην πόλη Belz της Πολωνίας αρχικά, για να μείνει τελικά στην πόλη Częstochowa όπου χτίστηκε και το μοναστήρι.

Περιγραφή της εικόνας

Η εικόνα έχει εμφάνιση σκοτεινή γι’ αυτό και της αποδίδουν το όνομα «Μελαχροινή Παρθένος» ή «μαύρη Παναγία».

Η έκφραση και η στάση του σώματος της Παναγίας αποπνέει μοναχικότητα και θλίψη.

Στο δεξί μάγουλο είναι ζωγραφισμένα δύο σημάδια, ενώ οι έξι χαρακιές, που διακρίνονται στην περιοχή του λαιμού, είναι ζωγραφισμένες ως ενθύμηση των κακώσεων που υπέστη η εικόνα τη μέρα του Πάσχα του 1430.

Τότε ο ναός βεβηλώθηκε και λεηλατήθηκε από ληστές που αφού πρώτα άρπαξαν από την Ιερή εικόνα τα τάματα των πιστών, περιδέραια και χρυσάφι.

Λένε πως την ίδια στιγμή συντελέστηκε ένα θαύμα: η εικόνα έγινε ξαφνικά τόσο βαριά που δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθεί. Οι ληστές, θύμωσαν, άφησαν την εικόνα να πέσει κάτω ενώ μ’ ένα σπαθί σημάδεψαν το πρόσωπο της Μαύρης Παναγίας.

Φωτογραφία: CDL TOUR

Ο μακρύς δρόμος της πίστης

Κάθε χρόνο, από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα, τις μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί από όλα τα μέρη της χώρας, σχηματίζοντας μεγάλες ομάδες πηγαίνουν με τα πόδια για να προσκυνήσουν την Τζάσνα Γκόρα .

Μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι, μωρά σε καρότσια, με κατάνυξη περπατούν όλη τη μέρα διασχίζοντας πόλεις και χωριά, κρατώντας θρησκευτικά λάβαρα και ψέλνοντας ύμνους.

Οι κάτοικοι των περιοχών από όπου διέρχονται, τους προσφέρουν φαγητό και νερά ενώ διανυκτερεύουν σε δημόσια κτίρια που διατίθενται από το κράτος.

Η μέση απόσταση για τους προσκυνητές που περπατάνε, είναι περίπου 350 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί κατά μέσο όρο 11 ημέρες.

Η κατάνυξη των προσκυνητών

Αν και συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες προσκυνητές και τουρίστες στη Μονή Jasna Góra, κατά την είσοδο στο Μοναστήρι, εντύπωση προκαλεί η διάχυτη ησυχία αλλά και σεβασμός ακόμα και από τους τουρίστες άλλων θρησκειών.

Σχηματίζονται μεγάλες ουρές προσκυνητών που περιμένουν υπομονετικά να μπουν στο ιερό της Μαύρης Παναγίας της Częstochowa .

Η εικόνα, βρίσκεται τοποθετημένη ψηλά και δεν είναι άμεσα προσβάσιμη για τους πιστούς. Πολλοί όμως από τους προσκυνητές όπως γίνεται και στην Ελλάδα, προχωρούν γονατιστοί και διασχίζουν το ιερό σημείο από την πίσω μεριά, διαγράφοντας μια ημικυκλική πορεία.

Η κατάνυξη των προσκυνητών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η λήψη μιας φωτογραφίας μοιάζει προσβλητική για την πίστη όλων εκείνων που περπάτησαν 11 ολόκληρες μέρες για να προσκυνήσουν την Χάρη Της!

Τι άλλο μπορείτε να δείτε στο μοναστήρι.

Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τον πρώτο όροφο όπου μέσα στο Παρεκκλήσι της Θαυματουργής Εικόνας, να δει την έκθεση Golgota Jasnogórska, μια ζωγραφική έκθεση, με το όνομα “Οι 18 σταθμοί του Δρόμου του Σταυρού”.

Τα είναι έργα ζωγραφισμένα το 2000-01 από τον Jerzy Duda-Gracz, έναν διάσημο ζωγράφο από την Częstochowa που έχουν αλληγορική σημασία.

Οι πίνακες δείχνουν σκηνές του Πάθους του Χριστού στο πλαίσιο της ιστορίας του πολωνικού έθνους, κυρίως σε μαρτυρικές περιόδους της ιστορίας της χώρας.

Συντάκτης:CDL TOUR 

Πηγές:

Wikipedia.org

jasnagora.pl

Gallery