Jasna Góra η Μαύρη Παναγία

jasna gora by cdltour
Ετικέτες

Στο Częstochowa της Πολωνίας, στη Μαύρη Παναγία Jasna Góra.

Ο ναός της Τσεστοχόβα, είναι ο τόπος όπου χτυπάει η καρδιά της Καθολικής Πολωνίας. Η εικόνα της Jasna Góra, της Μαύρης Παναγίας, έγινε διάσημη για τα θαύματά της καθιστώντας τον ναό διάσημο όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και στις πιο μακρινές ευρωπαϊκές χώρες.

 Ο θρύλος της Jasna Góra

Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι ο Απόστολος Λουκάς ζωγράφισε την Παναγία πάνω στην επιφάνεια ενός τραπεζιού από ξύλο κέδρου, εκεί όπου η Αγία Οικογένεια έτρωγε και προσευχόταν. Ο ίδιος θρύλος αναφέρει ότι ο πίνακας ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ το 326 μ.Χ. από την Αγία Ελένη. Την πήρε μαζί της στην Κωνσταντινούπολη και την παρουσίασε στον γιο της το Μεγάλο Κωνσταντίνο. Από κει μεταφέρθηκε στην Ρουθηνία, την Ουγγαρία και μετά στην πόλη Belz της Πολωνίας αρχικά, για να μείνει στην πόλη Częstochowa, σύμφωνα με τη θέληση της ίδιας της Παναγίας, όπου τελικά χτίστηκε και το μοναστήρι.

monastery
Η είσοδος του μοναστηριού

H εικόνα

Η εικόνα έχει εμφάνιση σκοτεινή γι’ αυτό και της αποδίδουν το όνομα "Μελαχροινή Παρθένος" ή "μαύρη Παναγία". Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος πάνω σε τρεις σανίδες φλαμουριάς με συνολικές διαστάσεις: Υ 121,8 cm, Μ 81,3 cm, και Π 3,5 cm. Δείχνει τη Θεοτόκο σε όρθια στάση, με το Βρέφος Ιησού στην αγκαλιά της.

Και τα δύο πρόσωπα μοιράζονται μια έκφραση στοχασμού, θλίψης και σοβαρότητας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εικόνας Jasna Góra, είναι οι ουλές στο πρόσωπο της Παναγίας. Ο πίνακας της φέρει σημάδια πληγών και πόνου. Υπάρχουν πολλές πληγές, κοψίματα στον πίνακα (στο λαιμό, στο πρόσωπο και δύο κάτω από το δεξί μάτι). Σαν να ήθελε η Θεοτόκος να μας πει ότι είναι η Μητέρα και η Βασίλισσα ενός έθνους βασανισμένου για αιώνες

Θα δούμε στο δεξί μάγουλο της Παναγίας ζωγραφισμένα δύο σημάδια, ενώ οι έξι χαρακιές που διακρίνονται στην περιοχή του λαιμού, είναι ζωγραφισμένες ως ενθύμηση των κακώσεων που υπέστη η εικόνα τη μέρα του Πάσχα του 1430 μ.Χ.. Τότε ο ναός βεβηλώθηκε και λεηλατήθηκε από ληστές που αφού πρώτα άρπαξαν από την Ιερή εικόνα τα τάματα των πιστών, περιδέραια και χρυσάφι. Λένε πως την ίδια στιγμή συντελέστηκε ένα θαύμα: η εικόνα έγινε ξαφνικά τόσο βαριά που δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθεί. Οι ληστές, θύμωσαν, άφησαν την εικόνα να πέσει κάτω ενώ μ’ ένα σπαθί σημάδεψαν το πρόσωπο της Μαύρης Παναγίας.

Η εικόνα της Μητέρας του Θεού είναι ζωγραφισμένη σε γαλαζοπράσινο φόντο. Το δεξί μάγουλο της Μαρίας σημειώνεται από δύο παράλληλες γραμμές, που τέμνονται από την τρίτη στη γραμμή της μύτης. Υπάρχουν έξι κοψίματα στο λαιμό, δύο από τα οποία είναι αρκετά ευδιάκριτα, ενώ τα άλλα τέσσερα είναι λιγότερο. Το δεξί χέρι της Μαρίας στηρίζεται στο στήθος της, δείχνοντας τον Ιησού, ο οποίος είναι ντυμένος με χιτώνα σε χρώμα μπορντώ-καφέ και  στηρίζεται στον αριστερό ώμο της Μητέρας Του. Κρατά ένα βιβλίο στο αριστερό του χέρι ενώ σηκώνει το δεξί του στη χαρακτηριστική χειρονομία της ευλογίας. Το φόρεμα της Παναγίας είναι μπλε και διακοσμημένο με χρυσαφένια κρίνα. Πάνω από το μέτωπο της Παναγίας, ο ζωγράφος τοποθέτησε ένα αστέρι με έξι ακτίνες. Το κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας είναι τα επιχρυσωμένα φωτοστέφανα γύρω από τα κεφάλια της Μαρίας και του Ιησού αποτελώντας μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια, σε αντίθεση με τη σκούρα χροιά των Αγίων προσώπων. Γι’ αυτό και η Μητέρα του Θεού ονομάζεται «Μαύρη Μαντόνα».

jasna-gora-poland
Η Μαύρη Παναγία

Ο μακρύς δρόμος της πίστης

Κάθε χρόνο, από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα, τις μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί από όλα τα μέρη της χώρας, σχηματίζοντας μεγάλες ομάδες πηγαίνουν με τα πόδια για να προσκυνήσουν την Τζάσνα Γκόρα. Μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι, μωρά σε καρότσια, με κατάνυξη περπατούν όλη τη μέρα διασχίζοντας πόλεις και χωριά, κρατώντας θρησκευτικά λάβαρα και ψέλνοντας ύμνους. Οι κάτοικοι των περιοχών από όπου διέρχονται, τους προσφέρουν φαγητό και νερά ενώ διανυκτερεύουν σε δημόσια κτίρια που διατίθενται από το κράτος. Η μέση απόσταση για τους προσκυνητές που περπατάνε, είναι περίπου 350 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί κατά μέσο όρο 11 ημέρες!

poland
Οι προσκυνητές στην πορεία προς το μοναστήρι

Η κατάνυξη των προσκυνητών

Αν και συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες προσκυνητές και τουρίστες στη Μονή Jasna Góra, κατά την είσοδο μας στο Μοναστήρι εντύπωση προκαλεί η διάχυτη ησυχία αλλά και σεβασμός ακόμα και από τους τουρίστες άλλων δογμάτων και θρησκειών.

Σχηματίζονται μεγάλες ουρές προσκυνητών που περιμένουν υπομονετικά να μπουν στο ιερό της Μαύρης Παναγίας της Częstochowa. Η εικόνα, βρίσκεται τοποθετημένη ψηλά και δεν είναι άμεσα προσβάσιμη για τους πιστούς. Πολλοί όμως από τους προσκυνητές, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, προχωρούν γονατιστοί και διασχίζουν το ιερό σημείο από την πίσω μεριά, διαγράφοντας μια ημικυκλική πορεία. Η κατάνυξη των προσκυνητών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η λήψη μιας φωτογραφίας μοιάζει προσβλητική για την πίστη όλων εκείνων που περπάτησαν ολόκληρες μέρες για να προσκυνήσουν τη Χάρη Της!

Τι άλλο μπορείτε να δείτε στο μοναστήρι

Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τον δεύτερο όροφο όπου μέσα στο Παρεκκλήσι της Θαυματουργής Εικόνας, θα δει την έκθεση Golgota Jasnogórska, μια ζωγραφική έκθεση, με το όνομα “Οι 18 σταθμοί του Δρόμου του Σταυρού”.

exibition
Το ταξίδι του Ιησού

Τα έργα είναι ζωγραφισμένα το 2000-2001 από τον Jerzy Duda-Gracz, έναν διάσημο ζωγράφο από την Częstochowa και  έχουν αλληγορική σημασία. Οι πίνακες δείχνουν το ταξίδι του Χριστού μέσα από ιστορίες και σκηνές των Αγίων Παθών Του. Μέσω 18 σταθμών παρουσιάζεται με σύγχρονο και καλλιτεχνικό τρόπο το φόντο της πολωνικής ιστορίας  και του πολωνικού έθνους, κυρίως σε μαρτυρικές περιόδους της ιστορίας της χώρας.

Συντάκτης:CDL TOUR 

Πηγές:

Wikipedia.org

jasnagora.pl

 

Gallery