Συχνές ερωτήσεις όσων ταξιδεύουν με λεωφορείο

questions-for-a-bus

Σας αρέσουν τα ταξίδια με πούλμαν; Έχετε  ερωτήσεις για το ταξίδι σας;

Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε για ταξίδια με λεωφορείο!

Ναι, υπάρχει ένα  κοινό που λατρεύει να ταξιδεύει με πούλμαν. Υπάρχει όμως και μια μερίδα ταξιδιωτών που στο άκουσμα του ταξιδιού με λεωφορείο, τους έρχονται στο νου εικόνες, βγαλμένες λες από παλιές ελληνικές ταινίες, καλάθια γεμάτα φρούτα, κότες που κακαρίζουν,πολλά μπαγκάζια στην οροφή, κρύο ή ζεστό όχημα, άβολα καθίσματα και μια χαρακτηριστική μυρωδιά! Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε, δε νομίζετε;

Οι οδικές μετακινήσεις και οι ειδικότερα οι εκδρομές με πούλμαν, αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να ζήσουμε την εμπειρία ενός ταξιδιού εντός και εκτός Ελλάδας.Αυτό συμβαίνει γιατί προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε ολόκληρη τη διαδρομή και όχι απλώς τον προορισμό. Να  γνωρίσουμε τα αξιοθέατα, την ιστορία και τους ανθρώπους σε πολλά κι ακόμη περισσότερα μέρη.Τα λεωφορεία σήμερα είναι σύγχρονα, άνετα και με προδιαγραφές μέγιστης ασφαλείας ώστε να εγγυώνται ένα άνετο, αξιόπιστο, οικονομικό και χαρούμενο ταξίδι μέσα σε μια μεγάλη παρέα.

Όσοι έχουμε ταξιδέψει με πούλμαν, κάποιες φορές αναρωτιόμαστε για πράγματα που αφορούν στο όχημά μας και συχνά ψιθυρίζουμε ή ακόμη και διαμαρτυρόμαστε στους συνταξιδιώτες μας, στον συνοδό αλλά και στον οδηγό μας.

Αλλά, για αυτό είμαστε εδώ!

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όσα έχουμε ακούσει από σας στα τόσα χρόνια εμπειρίας μας, για να βρείτε απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με το μικρό ή το μεγάλο ταξίδι σας! Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος του άρθρου θα έχουν λυθεί πολλές από τις απορίες σας!

Ε: ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ;

Α: Ένα ταξίδι με λεωφορείο αποτελεί πάντα μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Τα  σύγχρονα λεωφορεία  οδηγούνται από έμπειρους οδηγούς, διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία και όλες τις ανέσεις για να φτάσουμε ξεκούραστα στον προορισμό μας.

Το αν θα είναι κουραστικό ένα ταξίδι για τον επιβάτη, εξαρτάται από παράγοντες όπως: την κατάσταση του οδικού δικτύου, την διάρκεια της συνεχόμενης παραμονής στο όχημα, την παρεχόμενη άνεση εντός του λεωφορείου, τη συνολική ημερήσια διάρκεια του ταξιδιού, τον τρόπο οδήγησης του οδηγού αλλά και την κουλτούρα των ίδιων των ταξιδιωτών.

Όπως και στο αεροπλάνο ή το τρένο, πρέπει να έχουμε μαζί μας ό,τι θεωρούμε απαραίτητο (φάρμακα, ένα βιβλίο, ακουστικά, ωτοασπίδες, νερό, μάσκα ύπνου κ.λ.π.). Καλό είναι επίσης να έχουμε κάποια ζακέτα (αν ο κλιματισμός μας ενοχλεί), φουσκωτό μαξιλαράκι ταξιδιού για έναν ξεκούραστο υπνάκο αν τον χρειαζόμαστε και γιατί όχι; παντόφλες ή διπλές κάλτσες, για να μπορούμε να βγάλουμε τα παπούτσια μας (δεδομένου ότι δεν… μυρίζουν) για τα πιο μακρινά και πολύωρα ταξίδια.

Ε: ΚΑΘΕ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ;

Α: Η νομοθεσία της Ε.Ε. θέτει ανώτατα όρια στον χρόνο οδήγησης για τους επαγγελματίες οδηγούς. Ο χρόνος οδήγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες την ημέρα ή τις 56 ώρες την εβδομάδα ενώ η παράβαση καταγράφεται στην ψηφιακή κάρτα του οδηγού.Μετά από οδήγηση 4,5 ωρών, οι οδηγοί πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών, ή στάσεις 20 λεπτών κάθε 2 ώρες οδήγησης, για την ξεκούραση τους αλλά για την ασφάλεια των επιβατών. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η ξεκούραση των ταξιδιωτών.

Ε: ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

Α: Θα πρέπει να είμαστε όλοι συνεπείς στους χρόνους που μας δίνει ο συνοδός της εκδρομής κατά τη διάρκεια μιας στάσης ή μιας περιήγησης. Αν κάποιος καθυστερήσει, όλοι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να τον περιμένουν και αυτό δεν είναι δίκαιο για όσους βρίσκονται εμπρόθεσμα στο σημείο συνάντησης. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί, ελέγχουμε το ρολόι μας να είναι συγχρονισμένο με εκείνο του αρχηγού, όταν δίνονται οι οδηγίες. Έτσι εξοικονομούμε χρόνο και το πρόγραμμα της εκδρομής κυλάει ομαλά χωρίς καθυστερήσεις.

Ε: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΔΡΟΜΟ;

Α: Τα λεωφορεία μέχρι 20 θέσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε ασφαλτοστρωμένο δρόμο που μπορεί να κινηθεί και ένα μεγάλο Ι.Χ. αυτοκίνητο. Τα λεωφορεία περισσοτέρων θέσεων έχουν πρόσβαση μόνο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους με ελάχιστο πλάτος τα 4 μέτρα. Λόγω του όγκου τους δεν είναι εύκολο να στρίψουν, να χωρέσουν σε πλάτος και ύψος σε ένα στενό δρόμο (ακόμη περισσότερο, όταν υπάρχουν δέντρα ή σταθμευμένα αυτοκίνητα εκατέρωθεν).

Ε: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ;

Α: Το λεωφορείο, όπως προαναφέραμε, δεν έχει πρόσβαση σε όλους τους δρόμους. Σε κάποιους προορισμούς επιτρέπεται η πρόσβαση στα οχήματα μόνο μέχρι την είσοδο του οικισμού πχ. χωριά Πηλίου, ενώ σε άλλους δεν υπάρχει καθόλου δρόμος παρά μόνο καλντερίμια λ.χ. χωριά Τζουμέρκων, Ζαγοροχώρια.Επίσης, σε κάποια μέρη, σε ημέρες μεγάλης κοσμοσυρροής και εξαιτίας των πολλών Ι.Χ. αυτοκινήτων λ.χ. Μέτσοβο, Δημητσάνα κ.α., δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να προχωρήσει, να στρίψει  ή να κάνει αναστροφή το λεωφορείο για την αποβίβαση/επιβίβαση.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ;

Α: Η τουαλέτα των λεωφορείων είναι χημική, χρησιμοποιούνται ειδικά χημικά σκευάσματα για την απορρόφηση των λυμάτων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη χωροθετημένα σημεία απόρριψης των λυμάτων αυτών.Γι’ αυτούς τους λόγους, αποφεύγεται η χρήση της αφού αυτή μπορεί να γίνει μόνο όταν το λεωφορείο είναι σε στάση. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον οδηγό να σταματήσει σε κάποια σημείο εξυπηρέτησης, που ευτυχώς υπάρχουν σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα, αν δεν επείγει τόσο πολύ η ανάγκη μας.

Ε: ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ;

Α:Οι αποσκευές μας φυλάσσονται στον κάτω χώρο αποσκευών με ασφάλεια. Μέσα στο λεωφορείο, λόγω του περιορισμένου χώρου στα υποπόδια και στον άνω χώρο φύλαξης αποσκευών(κανάλια), μπορούμε να έχουμε μόνο μια μικρή χειραποσκευή που θα μας επιτρέπει να καθόμαστε και να κινούμαστε άνετα.

Όταν θέλουμε να φορτώσουμε τις βαλίτσες μας στις μπαγκαζιέρες, τις παραδίδουμε μόνο στο υπεύθυνο άτομο για την τοποθέτησή τους-συνήθως είναι ο οδηγός μας-, φροντίζοντας να έχουμε πάρει μέσα από αυτές ότι ίσως χρειαστούμε μέσα στο λεωφορείο για το ταξίδι μας. Εφόσον  οι βαλίτσες μας έχουν φορτωθεί, δεν είναι εύκολο να πάρουμε οτιδήποτε. Ο οδηγός δεν δύναται να γνωρίζει τη βαλίτσα του κάθε επιβάτη, οπότε καλό είναι  να έχουμε πάντα ένα αναγνωριστικό σημάδι για να την ξεχωρίζουμε από άλλες όμοιες. Επίσης επιβλέπουμε πάντα την αποσκευή μας όταν η παράδοση και η παραλαβή γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη π.χ. Πλατεία Ομόνοιας, Σύνταγμα κτλ..

Κατά τις στάσεις, όταν το λεωφορείο δεν κλειδώνεται και παραμένουν μέσα κάποιοι επιβάτες, καλό είναι να μην αφήνουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα αφύλακτα ή εκτεθειμένα σε θέα.Ακόμα κι αν ο οδηγός βρίσκεται εντός του λεωφορείου, δεν είναι δυνατό να τα επιβλέπει.Μετά μετά το πέρας της διαδρομής, ελέγχουμε αν έχουμε παραλάβει όλες τις αποσκευές μας μέσα από το λεωφορείο και τις «μπαγκαζιέρες». Σε περίπτωση όμως που ξεχαστεί κάποιο προσωπικό αντικείμενο ή αντίστοιχα βρούμε μια αποσκευή άλλου συνεπιβάτη μας, ενημερώνουμε τον συνοδό ή επικοινωνούμε με το γραφείο.Η παραλαβή των αντικειμένων γίνεται είτε στο γραφείο των πούλμαν είτε με αποστολή courier ή δίνουμε ένα ραντεβού όπου  βολεύει.

Ε: ΕΙΜΑΙ ΕΥΣΩΜΟΣ/Η, ΕΧΩ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΣΜΑ…       

Α: Κάποια μοντέλα λεωφορείων έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τα καθίσματα ως προς το πλάτος τους ώστε να βολεύονται και οι εύσωμοι επιβάτες. Αν θέλουμε διπλό κάθισμα, δεν έχουμε παρά να πούμε το αίτημά μας στον συνοδό. Εκείνος θα φροντίσει εκ των προτέρων να το διευθετήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα από άποψη πληρότητας.Υπάρχει επίσης μηχανισμός που χαμηλώνει το αμάξωμα για διευκόλυνση των ηλικιωμένων στην άνοδο/κάθοδο, όπως και χερούλια εκατέρωθεν των σκαλοπατιών.Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι μας πρέπει να προσέχουμε κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση.

Ε: Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ;

Α: Τα λεωφορεία είναι εφοδιασμένα με αυτόματο κεντρικό κλιματισμό ψύξης-θέρμανσης, η δε θερμοκρασία ρυθμίζεται από το χειριστήριο στην καμπίνα του οδηγού.Δίνεται η δυνατότητα όμως στον επιβάτη να ελέγξει τον επιθυμητό για εκείνον αέρα με τους διακόπτες που βρίσκονται άνωθεν της θέσης του.Μην ξεχνάμε, ότι δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν όλες οι διαφοροποιήσεις των επιβατών. Συμφωνούμε όλοι σε έναν μέσο όρο ήπιας θερμοκρασίας που θα λειτουργεί χαλαρωτικά και λειτουργικά για όλους.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ..;

Α: Τα λεωφορεία έχουν ανατομικά ανακλινόμενα καθίσματα με μηχανισμούς 4 σημείων. Μπορούμε να ρυθμίσουμε την κλίση της πλάτης του καθίσματος μας έτσι ώστε να μπορούμε να καθόμαστε πιο άνετα και ξεκούραστα.Μην ξεχάσουμε να ρωτήσουμε όμως κι εκείνον που κάθεται πίσω μας, αν τον ενοχλεί η ανάκληση.

Αν θέλουμε να διαβάσουμε κατά τις νυχτερινές ώρες της διαδρομής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ατομικά σποτάκια που βρίσκονται άνωθεν του καθίσματος μας, ενημερώνοντας τον οδηγό να ανοίξει τον κεντρικό διακόπτη.Αν χρησιμοποιούμε για το διάβασμα φακούς κεφαλής και καθόμαστε στα μπροστινά καθίσματα, τα προσαρμόζουμε έτσι ώστε το φως να μην αντανακλά στο παρμπρίζ του οδηγού και τον ενοχλεί στην οδήγηση.

Επίσης μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική της επιλογής μας από το ατομικό μας MP3-4, ή να παίξουμε παιχνίδια στο ατομικό μας Play-Station, κάνοντας όμως χρήση ακουστικών ή έχοντας ελαχιστοποιήσει /κλείσει τον ήχο για να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι επιβάτες.

Ε: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ….

Α: Τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν να κινηθούν όπως ένα συμβατικό Ι.Χ. αυτοκίνητο. Εκτός από τον όγκο τους, που δεν τους επιτρέπει να αναπτύξουν ταχύτητα , έχουν και περιοριστή ταχύτητας (κόφτης), έναν μηχανισμό που δεν επιτρέπει το όχημα να τρέξει πάνω από 100 χλμ. την ώρα. Επίσης, ο οδηγός είναι εκείνος που κρίνει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του οδοστρώματος, την κίνηση ή την γενική κατάσταση των επιβατών, αν θα οδηγεί ως τα επιτρεπτά για το λεωφορείο όρια.

Τα G.P.S (υπολογιστής ταξιδιού). που έχουμε  όλοι μας στα κινητά μας τηλέφωνα αναφέρονται σε διαδρομές και χρόνους άφιξης Ι.Χ. αυτοκινήτων με μέσο όρο ταχύτητας τα 130-140 χλμ. Λάβετε υπόψη λοιπόν ότι ο χρόνος άφιξης του λεωφορείου υπερβαίνει αρκετά τον χρόνο που υποδεικνύει το G.P.S., υπολογίζοντας πάντα σ΄αυτόν και τις υποχρεωτικές από τον νόμο καθ' οδόν στάσεις.

Ε: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

Α: Η ζώνη σώζει ζωές, είναι καλό και απαραίτητο, αλλά και υποχρεωτικό, να τη φοράμε ακόμα κι αν δε μας βολεύει. Ειδικά εκείνοι οι επιβάτες που κάθονται στα τέσσερα μπροστινά καθίσματα και στο μεσαίο κάθισμα της πεντάδας της γαλαρίας, επιβάλλεται να φοράνε ζώνη γιατί είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πτώσης σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.Τα παιδιά πρέπει να φορούν τις ζώνες ασφαλείας σε οποιοδήποτε όχημα κι αν επιβαίνουν.Επίσης, για την ασφάλειά μας δεν πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι στον διάδρομο του λεωφορείου συζητώντας ή χορεύοντας και ειδικότερα στο μπροστινό μέρος του.Αν χρειαστεί κάποιος να σηκωθεί από το κάθισμα του λ.χ. για να ξεμουδιάσει, καλό είναι να κρατιέται από την χειρολαβή του καθίσματος που βρίσκεται πλησίον του.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ;

Α; Για την ασφάλειά μας και οι ενήλικες και τα παιδιά δεν πρέπει να τρώμε και να πίνουμε όταν το λεωφορείο κινείται γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.Επειδή όμως όλοι κάτι μασάμε μέσα στο λεωφορείο στη διάρκεια του ταξιδιού, φροντίζουμε να στερεώνουμε και να κλείνουμε τα  μπουκάλια νερού, να μην λερώνουμε την ταπετσαρία, τα καθίσματα και τις κουρτίνες και να ρίχνουμε τα απορρίμματα στα καλαθάκια.Απαγορεύονται  για ευνόητους λόγους οι τσίχλες και τα κάθε είδους ροφήματα. Φροντίζουμε να διατηρούμε το όχημα καθαρό και για την δική μας αισθητική.

Ε: ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΑΒΟΛΑ Ή ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ;

Α: Αν νιώσουμε άβολα ή μικρή αδιαθεσία (ναυτία, έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, πονόδοντο κ.α.) οποιαδήποτε στιγμή, μπορούμε να ζητήσουμε από τον οδηγό να σταματήσει για λίγο μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.Στα λεωφορεία πρέπει πάντα να υπάρχει  βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών με ενημερωμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης.Μπορούμε να ζητήσουμε από τον οδηγό ή τον συνοδό να μας βοηθήσει.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙO ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ;

Α: Όλα σχεδόν τα λεωφορεία διαθέτουν μικρής χωρητικότητας ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν μόνο κρύα  μπουκαλάκια με νερά και φάρμακα. Αν χρειαστεί να κάνουμε αγορές προϊόντων που απαιτούν ψύξη, θα πρέπει να προβλέψουμε τη συντήρησή τους μέχρι την επιστροφή μας.

ΟΤΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ…

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο στις εκδρομές δημιουργούνται σχέσεις μεταξύ των ταξιδιωτών αλλά και με τον οδηγό και με τον συνοδό.Μπορεί να ξεκινήσουμε με την παρέα μας και να την διευρύνουμε. Άλλοτε πάλι μπορεί να ξεκινήσουμε μόνοι μας όμως σίγουρα, μέσα στο σύνολο των ανθρώπων κάθε ηλικίας και ενδιαφερόντων που συνταξιδεύουν μαζί μας, θα βρούμε μια παρέα που θα μας κάνει να νιώσουμε άνετα και φιλικά.

Από την άλλη μεριά, ο οδηγός μας είναι εκείνος που φροντίζει να φτάσουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια, ευχάριστα και έγκαιρα.Να μην ξεχνάμε ότι αυτές τις ώρες εργάζεται, μεταφέρει ανθρώπινες ζωές με μεγάλη ευθύνη και πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και ήρεμος. Ας μην είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί, ας μην του υποδεικνύουμε επικριτικά τη δουλειά του, ας μην καθόμαστε στο σκαλοπάτι δίπλα του απλά για να βλέπουμε το δρόμο-και για τη δική μας ασφάλεια. Από την άλλη όμως μπορούμε να του κρατάμε παρέα  συζητώντας μαζί του από τη θέση του συνοδηγού ταξιδεύοντας τη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται. Ας μην τον κουράζουμε με μουσική στη διαπασών, με δυνατές φωνές και παρορμητικές εκδηλώσεις κι ας του χαρίζουμε ένα χειροκρότημα στο τέλος της εκδρομής μας, για εκείνον είναι η καλύτερη ανταμοιβή!

Ταξιδεύοντας με πούλμαν μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα και έτσι να περνάμε όλοι καλά κι ακόμα καλύτερα!

Ελπίζουμε να απαντήσαμε στις ερωτήσεις ή απορίες σας σχετικά με τα ταξίδια με πούλμαν! Κι αν έχετε περισσότερες, μην διστάσετε να μας στείλετε ένα e-mail για να συμπληρώσουμε αυτή τη λίστα!

Μην περιμένετε ακόμη! Ξεκινήστε σήμερα ένα ταξίδι με τουριστικό λεωφορείο με τη μικρή ή τη μεγάλη παρέα σας!

Συντάκτης:CDL TOUR 

Gallery