Συχνές ερωτήσεις όσων ταξιδεύουν με λεωφορείο

travellingbybus

Σας αρέσουν τα οδικά ταξίδια; Και μας, πολύ! Όλοι μας έχουμε ταξιδέψει με τουριστικό λεωφορείο. Σας απαντάμε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με το μικρό ή το μεγάλο ταξίδι σας !

Υπάρχει ένα  κοινό που ταξιδεύει αποκλειστικά με πούλμαν. Υπάρχει και μια μερίδα ταξιδιωτών  όμως που στο άκουσμα του ταξιδιού με πούλμαν, έρχονται στο νου εικόνες βγαλμένες από ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ΄60 .

Οι οδικές εκδρομές αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να ζήσετε την εμπειρία ενός ταξιδιού εντός και εκτός Ελλάδας.

Αυτό συμβαίνει γιατί προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαύσετε ολόκληρη τη διαδρομή και όχι απλώς τον προορισμό. Να  γνωρίσετε τα αξιοθέατα, την ιστορία και τους ανθρώπους σε πολύ περισσότερα μέρη.Τα ταξίδια με πούλμαν εγγυώνται ένα άνετο, ασφαλές, οικονομικό και χαρούμενο ταξίδι με μεγάλη παρέα.

Ε: ΠΟΣΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ;

Α: Ένα ταξίδι με λεωφορείο αποτελεί πάντα μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Τα  σύγχρονα λεωφορεία διαθέτουν, εκτός από έμπειρους οδηγούς,  όλες τις ανέσεις για να φτάσετε ξεκούραστα στον προορισμό σας.

Το αν θα είναι κουραστικό για τον επιβάτη, εξαρτάται από παράγοντες όπως: την κατάσταση του οδικού δικτύου, την διάρκεια της συνεχόμενης παραμονής στο λεωφορείο, την παρεχόμενη άνεση εντός του λεωφορείου, τη συνολική ημερήσια διάρκεια του ταξιδιού, τον τρόπο οδήγησης του οδηγού αλλά και την κουλτούρα των ίδιων των ταξιδιωτών.

Όπως και στο αεροπλάνο, πρέπει να έχουμε μαζί μας ο,τι θεωρούμε απαραίτητο (φάρμακα, ωτοασπίδες, νερό, μάσκα ύπνου κ.λ.π.). Καλό είναι επίσης να έχουμε κάποια ζακέτα (αν ο κλιματισμός μας ενοχλεί), φουσκωτό μαξιλαράκι ταξιδιού για πιο ξεκούραστο ύπνο και παντόφλες ή διπλές κάλτσες, για να μπορούμε να βγάλουμε τα παπούτσια μας (δεδομένου ότι δεν… μυρίζουν) για τα πιο μακρινά ταξίδια.

Ε: ΚΑΘΕ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ;

Α: Η νομοθεσία της Ε.Ε. θέτει ανώτατα όρια στον χρόνο οδήγησης για τους επαγγελματίες οδηγούς, όταν ένα μέρος ή όλο το ταξίδι τους γίνεται σε περισσότερες από μία χώρες της Ε.Ε. Ο χρόνος οδήγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες την ημέρα ή τις 56 ώρες την εβδομάδα.

Μετά από οδήγηση 4,5 ωρών, οι οδηγοί πρέπει να κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών, ή στάσεις 20 λεπτών κάθε 2 ώρες οδήγησης εντός της επικράτειας, για την ξεκούραση τους . Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται ταυτόχρονη ξεκούραση και των επιβατών.

Ε: ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…

Α: Θα πρέπει να είμαστε όλοι συνεπείς στους χρόνους που μας δίνει ο συνοδός της εκδρομής κατά τη διάρκεια μιας στάσης ή μιας περιήγησης. Αν κάποιος καθυστερήσει, όλοι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να τον περιμένουν και αυτό δεν είναι δίκαιο για όσους βρίσκονται εμπρόθεσμα στο σημείο συνάντησης .

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί, ελέγχουμε το ρολόι μας να είναι συγχρονισμένο με εκείνο του αρχηγού, όταν δίνονται οι οδηγίες. Έτσι εξοικονομούμε χρόνο και το πρόγραμμα της εκδρομής κυλάει ομαλά χωρίς καθυστερήσεις.

Ε: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΔΡΟΜΟ;

Α: Τα λεωφορεία μέχρι 20 θέσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε ασφαλτοστρωμένο δρόμο που μπορεί να κινηθεί και ένα μεγάλο ΙΧ αυτοκίνητο. Τα λεωφορεία περισσοτέρων θέσεων έχουν πρόσβαση μόνο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους με ελάχιστο πλάτος τα 4 μέτρα.

Λόγω του όγκου τους δεν είναι εύκολο να στρίψουν, να χωρέσουν σε πλάτος και ύψος σε ένα στενό δρόμο (ακόμη περισσότερο, όταν υπάρχουν δέντρα εκατέρωθεν).

Ε: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ;

Α: Το λεωφορείο, όπως προαναφέραμε, δεν έχει πρόσβαση σε όλους τους δρόμους. Σε κάποιους προορισμούς επιτρέπεται η πρόσβαση στα οχήματα μόνο μέχρι την είσοδο του οικισμού πχ. χωριά Πηλίου, ενώ αλλού δεν υπάρχει καθόλου δρόμος εντός των, παρά μόνο καλντερίμια λχ. χωριά Τζουμέρκων, Ζαγοροχώρια.

Επίσης ,σε κάποια μέρη, σε ημέρες μεγάλης κοσμοσυρροής και εξαιτίας των πολλών ΙΧ αυτοκινήτων, δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να προχωρήσει και να στρίψει το λεωφορείο για την αποβίβαση/επιβίβαση.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ;

Α: Η τουαλέτα των λεωφορείων είναι χημική, χρησιμοποιούνται ειδικά χημικά σκευάσματα για την απορρόφηση των λυμάτων, και επίσης, το λεωφορείο θα πρέπει να είναι σταματημένο για να χρησιμοποιηθεί. Στην Ελλάδα δε υπάρχουν ακόμη χωροθετημένα σημεία απόρριψης των λυμάτων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, αποφεύγεται η χρήση της. Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδηγό να σταματήσει σε κάποια σημείο εξυπηρέτησης, αν δεν επείγει τόσο πολύ η ανάγκη σας.

Ε: ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Α: Οι αποσκευές σας φυλάσσονται στον κάτω χώρο αποσκευών με ασφάλεια. Μέσα στο λεωφορείο, λόγω του περιορισμένου χώρου στα υποπόδια και στον άνω χώρο φύλαξης αποσκευών, μπορείτε να έχετε μόνο μια μικρή χειραποσκευή που σας επιτρέπει να κάθεστε και να κινείστε άνετα.

Κατά τις στάσεις σας , όταν το λεωφορείο δεν κλειδώνεται και παραμένουν μέσα κάποιοι επιβάτες, καλό είναι να μην αφήνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα αφύλακτα ή εκτεθειμένα σε θέα.

Ακόμα κι αν ο οδηγός βρίσκεται εντός του λεωφορείου, δεν είναι δυνατό να τα επιβλέπει.

Επίσης, μετά το πέρας της διαδρομής, ελέγχετε αν έχετε παραλάβει όλες τις αποσκευές σας μέσα από το λεωφορείο και τις «μπαγκαζιέρες».

Σε περίπτωση όμως που ξεχαστεί κάποιο προσωπικό αντικείμενο μέσα στο λεωφορείο ή αντίστοιχα βρήκατε κάποιου άλλου, ενημερώστε τον συνοδό ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Η παραλαβή των αντικειμένων γίνεται είτε στο γραφείο μας είτε με αποστολή courier.

Ε: ΕΙΜΑΙ ΕΥΣΩΜΟΣ/Η, ΕΧΩ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΣΜΑ…       

Α: Κάποια μοντέλα λεωφορείων έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τα καθίσματα ως προς το πλάτος τους .

Υπάρχει επίσης μηχανισμός που χαμηλώνει το αμάξωμα για διευκόλυνση των ηλικιωμένων στην άνοδο/κάθοδο, όπως και χερούλια εκατέρωθεν των σκαλοπατιών.

Δεν έχετε παρά να πείτε το αίτημά σας στον συνοδό. Εκείνος θα φροντίσει εκ των προτέρων να το διευθετήσει και εάν υπάρχει η ευχέρεια, μπορείτε να καταλάβετε διπλό κάθισμα.

Ε: Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ;

Α: Τα λεωφορεία είναι εφοδιασμένα με κεντρικό κλιματισμό ψύξης-θέρμανσης, η θερμοκρασία ρυθμίζεται από το χειριστήριο στην καμπίνα του οδηγού.

Δίνεται η δυνατότητα όμως στον επιβάτη να ελέγξει την επιθυμητή για εκείνον θερμοκρασία με τους διακόπτες που βρίσκονται άνωθεν της θέσης του.

Μην ξεχνάμε όμως, ότι δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν οι διαφοροποιήσεις των επιβατών. Συμφωνούμε όλοι σε έναν μέσο όρο ήπιας θερμοκρασίας που θα λειτουργεί χαλαρωτικά και λειτουργικά για όλους.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ Κ.Τ.Λ.;

Α: Τα λεωφορεία έχουν ανατομικά ανακλινόμενα καθίσματα με μηχανισμούς 4 σημείων. Μπορείτε να ρυθμίστε την κλίση της πλάτης του καθίσματος σας έτσι ώστε να μπορείτε να κάθεστε πιο άνετα και ξεκούραστα.

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε όμως εκείνον που κάθετε πίσω σας, αν τον ενοχλεί.

Αν θέλετε να διαβάσετε κατά τις νυχτερινές ώρες της διαδρομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ατομικά σποτάκια που βρίσκονται άνωθεν του καθίσματος σας, ενημερώνοντας τον οδηγό να ανοίξει τον διακόπτη.

Αν χρησιμοποιείτε για το διάβασμα φακούς κεφαλής και κάθεστε στα μπροστινά καθίσματα, προσαρμόστε τα έτσι ώστε το φως να μην αντανακλά στο παρμπρίζ του οδηγού και τον ενοχλεί στην οδήγηση.

Επίσης μπορείτε να ακούσετε τη μουσική της επιλογής σας από το ατομικό σας MP3-4, ή να παίξετε παιχνίδια στο ατομικό σας PlayStation, κάνοντας όμως χρήση ακουστικών ή έχοντας ελαχιστοποιήσει /κλείσει τον ήχο για να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι επιβάτες.

Ε: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ….

Α: Τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν να κινηθούν όπως ένα συμβατικό ΙΧ αυτοκίνητο.

Εκτός από τον όγκο τους που δεν τους επιτρέπει να αναπτύξουν ταχύτητα , έχουν και περιοριστή ταχύτητας ( κόφτης) , έναν μηχανισμό που δεν επιτρέπει το όχημα να τρέξει πάνω από 100 χλμ. την ώρα. 

Τα πρόστιμα της τροχαίας είναι αυστηρά όταν αφορούν σε παραβάσεις ταχύτητας.

Επίσης, ο οδηγός κρίνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του οδοστρώματος, την κίνηση ή την γενική κατάσταση των επιβατών αν θα οδηγεί ως τα επιτρεπτά- και από τις οδοσημάνσεις- όρια.

Τα GPS που έχουμε οι περισσότεροι στα κινητά μας τηλέφωνα αναφέρονται σε χρόνους άφιξης ΙΧ αυτοκινήτων με μέσο όρο ταχύτητας τα 120-130 χλμ. Οπότε ο χρόνος άφιξης του λεωφορείου υπερβαίνει αρκετά τον χρόνο που υποδεικνύει το GPS.

Μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: « Σπεύδε βραδέως».

Ε: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

Α: Η ζώνη σώζει ζωές, καλό και απαραίτητο είναι να τη φοράμε ακόμα κι αν δε μας βολεύει.

Ειδικά εκείνοι οι επιβάτες που κάθονται στα τέσσερα μπροστινά καθίσματα και στο μεσαίο κάθισμα της πεντάδας, επιβάλλεται να φοράνε ζώνη γιατί είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πτώσης σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.

Τα παιδιά επιβάλλεται να φορούν ζώνες ασφαλείας σε οποιοδήποτε όχημα κι αν επιβαίνουν.

Επίσης, δεν πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι στον διάδρομο του λεωφορείου και ειδικότερα στο μπροστινό μέρος του.

Αν χρειαστεί κάποιος να σηκωθεί από το κάθισμα του, καλό είναι να κρατιέται από την χειρολαβή του καθίσματος που βρίσκεται πλησίον του.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ;

Α; Ειδικά τα παιδιά δεν επιτρέπετε να τρώνε και να πίνουν όταν το λεωφορείο κινείται γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Επειδή όμως όλοι κάτι μασάμε μέσα στο λεωφορείο στη διάρκεια του ταξιδιού, φροντίζουμε να μην λερώνουμε την ταπετσαρία και τις κουρτίνες και ρίχνουμε τα απορρίμματα στα καλαθάκια.

Απαγορεύονται όμως για ευνόητους λόγους οι τσίχλες και τα κάθε είδους ροφήματα.

Φροντίζουμε να διατηρούμε το όχημα καθαρό και για την δική μας αισθητική.

Ε: ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΑΒΟΛΑ Ή ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ (ΝΑΥΤΙΑ, ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ, ΠΥΡΕΤΟ, ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ)…

Α: Αν νιώσετε άβολα οποιαδήποτε στιγμή, μπορείτε να ζητήσετε από τον οδηγό να σταματήσει για λίγο μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Επίσης, υπάρχει πάντα στο λεωφορείο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών με ενημερωμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης, μπορείτε να ζητήσετε από τον οδηγό ή τον συνοδό να σας βοηθήσει.

Ε: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙO ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ;

Α: Όλα σχεδόν τα λεωφορεία διαθέτουν μικρό ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν κρύα νερά και φάρμακα . Δεν προορίζονται για ψύξη/συντήρηση προϊόντων των επιβατών.

ΟΤΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ…

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο στις εκδρομές δημιουργούνται σχέσεις μεταξύ των ταξιδιωτών αλλά και με τον οδηγό και με τον συνοδό.

Μπορεί να ξεκινήσουμε με την παρέα μας και να την διευρύνουμε.

Άλλοτε πάλι μπορεί να ξεκινήσουμε μόνοι μας όμως σίγουρα, μέσα στο  πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας που συνταξιδεύουμε, θα βρούμε παρέα κάθε ηλικίας και ποικίλων ενδιαφερόντων.

Από την άλλη μεριά, ο οδηγός φροντίζει να φτάσουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια, ευχάριστα και έγκαιρα.

Να μην ξεχνάμε ότι αυτές τις ώρες εργάζεται, μεταφέρει ανθρώπινες ζωές και πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και ήρεμος.

Ας μην είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί, μην τον κουράζουμε με φορτική μουσική, δυνατές φωνές και παρορμητικές εκδηλώσεις.

Ταξιδεύοντας με πούλμαν μπορούμε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και έτσι περνάμε όλοι καλά !

Πηγές: Η Καθημερινή,  Ευρωπαϊκή επιτροπή ασφάλειας και μεταφορών

Συντάκτης:CDL TOUR 

Gallery