“Jingle Bells” τα κάλαντα του διαστήματος

bells
Ετικέτες

Το 1965, το «Jingle Bells» έγινε το πρώτο τραγούδι που μεταδόθηκε από το διάστημα!

Μια άγνωστη ιστορία για το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, πως γράφτηκε, τι συμβόλιζε και πως κατέληξε να γίνει το πιο αγαπημένο τραγούδι των γιορτών και μικρούς και μεγάλους.

Gemini-6
Tο διαστημόπλοιο Gemini-6

Το πρώτο τραγούδι

Τo πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι, το "Jingle Bells", το έγραψε ο Αμερικανός James Lord Pierpont. για την Ημέρα των Ευχαριστιών και αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές ώστε τραγουδήθηκε ξανά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ένας από τους φίλους του Pierpont αποκάλεσε το τραγούδι -- "ένα χαρούμενο μικρό κουδούνισμα".

 Η πρώτη εκτύπωση του "Jingle Bells" δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο "One Horse Open Sleigh" το 1857. Ήταν ένα από τα πολλά «τραγούδια για έλκηθρο»  που είχαν γραφτεί  για τις γιορτές έλκηθρου που πραγματοποιούνταν στα χιονισμένα βουνά της Βόρειας Αμερικής, για να αφηγηθούν το χόμπι της βόλτας με έλκηθρο που επικρατούσε τότε με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Τα κουδουνάκια

Τα κουδούνια του πιο διάσημου τίτλου τραγουδιού, αναφέρονταν σε εκείνα που ήταν δεμένα στα χαλινάρια των αλόγων.  Επειδή οι αναβάτες ήταν ενθουσιασμένοι κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, ο ήχος των κουδουνιών από τα άλογα τους ειδοποιούσε για την παρουσία άλλων αναβατών και αλόγων κοντά τους. Τα σκοτεινά βράδια στο χιόνι θα ήταν αδύνατο να ακούσουν τα  άλλα άλογα που έρχονταν, έτσι οι καμπάνες βοηθούσαν να αποφευχθούν συγκρούσεις. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, το "Jingle Bells" αναφέρεται στον ήχο που έκαναν τα κουδουνάκια,  και όχι σε ένα είδος κουδουνιού.

Οι στίχοι

Δύο χρόνια αργότερα το 1859, εμφανίστηκε με τον τίτλο "Jingle Bells" .Το τραγούδι δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει ένας χριστουγεννιάτικος ύμνος που σηματοδοτεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς και δεν βρίσκουμε αναφορές στα Χριστούγεννα ή σε άλλες διακοπές. Οι στίχοι του, που δεν είναι γνωστοί εδώ στην Ελλάδα, περιγράφουν με  λεπτομέρεια ένα νεαρό ζευγάρι που πηγαίνει για ιππασία και ρίχνει το έλκηθρο του σε μια χιονοθύελλα.

"Τρέχοντας στο χιόνι
Σε ένα ανοιχτό έλκηθρο με ένα άλογο,
Πάνω από τα χωράφια πηγαίνουμε,
Γελώντας σε όλη τη διαδρομή.
Κουδουνάκια στο δαχτυλίδι της ουράς,
Κάνοντας τα πνεύματα φωτεινά,
Τι διασκεδαστικό είναι να οδηγείς και να τραγουδάς
Ένα τραγούδι για έλκηθρο απόψε

Jingle bells, jingle bells,
Jingle σε όλη τη διαδρομή!
Ω τι διασκεδαστικό είναι να οδηγείς
Σε ανοιχτό έλκηθρο με ένα άλογο. "

Τα κάλαντα του διαστήματος

Το "Jingle Bells" έγινε το πρώτο τραγούδι που μεταδόθηκε από το διάστημα. Στις 16 Δεκεμβρίου 1965, το πλήρωμα του Gemini 6 ανέφερε στον έλεγχο της αποστολής: «Έχουμε ένα αντικείμενο, μοιάζει με δορυφόρο που πηγαίνει από βορρά προς νότο, πάνω σε πολική τροχιά. Βρίσκεται σε πολύ χαμηλή τροχιά και ταξιδεύει από βορρά προς νότο με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Φαίνεται ότι μπορεί να είναι…Κινείται πολύ χαμηλά. Φαίνεται ότι θα επανέλθει σύντομα. Μείνουμε δίπλα του … Ίσως να προσπαθήσουμε να πιάσουμε αυτό το πράγμα….».

 

astronaftes-gemini-6
Οι αστροναύτες Thomas Stafford (αριστερά) και ο Walter M. Schirra (δεξιά)

Η αναφορά για το άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο διακόπηκε ξαφνικά από τον ήχο του "Jingle Bells"! Οι δύο αστροναύτες του πληρώματος, ο Wally Schirra, με μια μικροσκοπική φυσαρμόνικα συνοδευόμενος από τον Tom Stafford που κουνούσε  μια χούφτα μικρά κουδούνια έλκηθρου,  έπαιξαν το ρυθμό του τραγουδιού και έτσι έγινε το πρώτο τραγούδι,  που μεταδόθηκε από το διάστημα! Οι αστροναύτες  Stafford και Schirra δώρησαν τα όργανα στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος το 1967. Σήμερα εκτίθενται και τα δύο στην έκθεση «Apollo to the Moon» στο Μουσείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

koudounakia
Τα jingle bells του Tom Stafford
fysarmonica
Η φυσαρμόνικα  του Wally Schirra

Το Jingle Bells , τα κάλαντα του διαστήματος, συνεχίζουν την τροχιά τους μέχρι και σήμερα  ως ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια όλων των εποχών. Η ηχογράφηση του 1943 είναι αυτή που ακούγεται συχνότερα ακόμη και  σήμερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, κάνοντας εκατομμύρια ακροατές να γνωρίζουν και να αγαπούν αυτό το τραγούδι, παρόλο που δεν κάνει καμία αναφορά για Χριστούγεννα στους στίχους του. Ωστόσο, θυμίζει αυτό που πολλοί άνθρωποι φαντάζονται ως νοσταλγικά Χριστούγεννα από το παρελθόν: μια χειμωνιάτικη χαρούμενη σκηνή μέσα στο χιόνι!

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο https://www.youtube.com/watch?v=HqfIEQKnkJU&feature=youtu.be

Συντάκτης:CDL TOUR 

Πηγές:isubengal, Smithsonian, airandspace.si.edu

Photos:

airandspace.si.edu,

NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

 

Gallery