Γιατί οι Έλληνες είναι διαφορετικοί;

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φυλής!

Οι Έλληνες εύχονται σε κάθε ευκαιρία, με τόσους διαφορετικούς τρόπους, ώστε οι αλλοδαποί  συχνά να μπερδεύονται από τον λεκτικό πλούτο  της εθιμοτυπίας.
Όταν  οι ξένοι εύχονται  “συγχαρητήρια”  το λένε για όλες τις περιστάσεις.

Στην Ελλάδα όμως έχουμε ευχές για τους νεόνυμφους,   για τους μαθητές που πέτυχαν, για την  ετοιμόγεννη  γυναίκα . Ευχόμαστε τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, στα Θεοφάνεια, τη Σαρακοστή, το Πάσχα, λέμε καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλό Σαββατοκύριακο, καλό χειμώνα,  λέμε χρόνια πολλά στις ονομαστικές γιορτές και τα γενέθλια.
Έχουμε ευχές για το καινούργιο σπίτι, για τις εξετάσεις, για τον κουμπάρο,  σε γάμους και βαφτίσια, κηδείες αλλά και για κάθε επιτυχία.

Στην Ελλάδα μιλάμε δυνατά δεν τσακωνόμαστε. Είναι η ένταση της φωνής όταν μιλάμε μεταξύ μας, για να ακουγόμαστε. Συμφωνούμε φωνάζοντας!  
Όσοι δεν μιλάνε ελληνικά μπορεί και να μπερδευτούν βλέποντας  δύο περαστικούς να   φωνασκούν, η  πραγματικότητα  όμως είναι ότι αυτοί οι δύο απλά μιλάνε λίγο δυνατότερα   από το κανονικό, δεν μαλώνουν! Λέγεται ότι παλιά  οι ναυτικοί έπρεπε να φωνάζουν για να ακουστούν μέσα στη θάλασσα. Άλλοι λένε ότι οφείλεται στους βοσκούς πάνω στα βουνά όπου  έπρεπε να επικοινωνούν  μεταξύ τους από τις χαράδρες και τις βουνοπλαγιές. Ενώ άλλοι λένε ότι ευθύνεται το ταμπεραμέντο των ανδρών Ελλήνων για αυτό, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν γιατί και οι γυναίκες φωνάζουν το ίδιο δυνατά με τους άνδρες. Ίσως η δυνατή  φωνή να είναι η “βαλβίδα ασφαλείας” ενός λαού που καταλήφθηκε, υποδουλώθηκε, έκανε αγώνες για την ελευθερία του και που έπρεπε να βρει έναν τρόπο να δείχνει ότι είναι παρών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ποιο παστίτσιο, ποιος γύρος , ποιο τζατζίκι; ποιος  μουσακάς; : Οι Έλληνες πίνουν  καφέ φραπέ – ένας κρύος καφές που σερβίρεται με παγάκια και καλαμάκι σε γυάλινο ή πλαστικό ποτήρι και αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα της χαλάρωσης του Έλληνα και το κρυμμένο μυστικό για τους τουρίστες.
Μια κουταλιά στιγμιαίου καφέ με ή χωρίς ζάχαρη σε ένα σέικερ  που το κουνάμε σαν κοκτέιλ με λίγο νερό για να κάνει αφρό και  που στη συνέχεια συμπληρώνεται  με κρύο νερό, παγάκια και καλαμάκι ! Η τυχαία ανακάλυψη λόγω ανάγκης, έγινε απαραίτητη συνήθεια του Έλληνα στην καθημερινότητα του.

Μπορεί  ένα μεγάλο μέρος της χριστουγεννιάτικης λαογραφίας μας να εισάγεται πλέον και στην Ελλάδα (δέντρο, δώρα, γαλοπούλαάγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα!), την Εβδομάδα του Πάσχα  όμως τη γιορτάζουμε  με γνήσια ελληνικά  έθιμα και παραδόσεις.
Κάθε μέρα έχει τη δική της  νηστεία και  παράδοση που έχει παραμείνει αμετάβλητη μέσα στους  αιώνες. Με κορύφωση από την Μεγάλη Παρασκευή όπου κάθε εκκλησία έχει μια πομπή τον δικό της στολισμένο με λουλούδια  Επιτάφιο μέσα από τους κεντρικούς δρόμους, ακολουθώντας τον ένα πλήθος πιστών. Το Σάββατο βλέπουμε όλους τους πιστούς αλλά και τους μη πιστεύσαντες,  να στέκονται έξω από την εκκλησία τα μεσάνυχτα με μια λαμπάδα στο χέρι και να περιμένουν τις καμπάνες να χτυπήσουν, για να βγουν τα πυροτεχνήματα και για να τραγουδήσουν το “Χριστός Ανέστη” όλοι μαζί. Το “Χριστός Ανέστη” συνεχίζεται να λέγεται για τις επόμενες 40 ημέρες αντί για καλημέρα. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα μετά τον εκκλησιασμό  τρώμε μαγειρίτσα ενώ από το πρωί το αρνί  ψήνεται στις αυλές στις σούβλες,  σε όλη την χώρα . Κανένας δεν γιορτάζει το Πάσχα όπως εμείς οι Έλληνες.

Ο Δίας, ο αρχαίος Έλληνας Θεός, ήταν ο προστάτης της φιλοξενίας και η συνέχεια αυτής,  της έμφυτης φροντίδας για την καλοπέραση  ενός επισκέπτη είναι ακόμα ζωντανή στα περισσότερα οικογενειακά ξενοδοχεία και εστιατόρια  της Ελλάδας.
Ένα από τα μυστικά πίσω από την  επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας βρίσκεται στη ζεστή φιλοξενία  που βρίσκουν οι ξένοι  σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Οι τουρίστες είναι ενθουσιασμένοι όταν  διαπιστώνουν ότι το σπιτικό επιδόρπιο ή σφηνάκι  λικέρ στο τέλος του δείπνου του εστιατορίου είναι κέρασμα δηλ. δωρεάν.
Ανακαλύπτουν επίσης ότι  η συζήτηση που ανοίγει ο υπάλληλος ενός ξενοδοχείου είναι συζήτηση πραγματικού ανθρώπινου ενδιαφέροντος και όχι άσκοπο κουτσομπολιό: ο ρεσεψιονίστ, ο συνοδός, η  καθαρίστρια, ο σερβιτόρος, ο μάγειρας, ο εστιάτορας ο οδηγός του πούλμαν,  θέλουν πραγματικά να μάθουν καλύτερα  τον τουρίστα για να “μπουν στα παπούτσια του”, να τον εξυπηρετήσουν καλύτερα. Και γι αυτό πολλοί επανέρχονται!
Αυτή είναι η Ελλάδα, γι’ αυτό είναι και ξεχωριστή!

Πηγή: https://edition.cnn.com/travel/article/greece-does-better-than-anywhere/index.html

 

  • Post author: