Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι

galaxidi1

Πρόταση Εκδρομής: Ελάτε να οργανώσουμε μαζί την εκδρομή της μεγάλης παρέας σας και να σας μεταφέρουμε με τα λεωφορεία μας ... στην πιο χρωματιστή Καθαρή Δευτέρα!

Είδος εκδρομής
Μονοήμερες
Πρόγραμμα

Στο γραφικό Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα παίζουν «αλευροπόλεμο»! Πάμε κι εμείς;

Read more

Στο γραφικό Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα παίζουν «αλευροπόλεμο»! Πάμε κι εμείς;

Τα αλευρομουντζουρώματα έχουν ρίζες που φτάνουν στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όταν οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπα τους. Λένε ότι οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές εκδηλώσεις κατά τις οποίες οι παρευρισκόμενοι είχαν χρωματίσει τα πρόσωπά τους, εντυπωσιάστηκαν και τις  μετέφεραν και στο Γαλαξίδι, για να μιμηθούν τους γλεντοκόπους της Σικελίας. Αρχικά  χρησιμοποιούσαν λευκό αλεύρι μαζί με λουλάκι και βερνίκι.

 Από το 1840 και μετά, η γιορτή πήρε μεγάλες διαστάσεις  και οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι  και ήταν η τελευταία και αποχαιρετιστήρια γιορτή πριν από την αναχώρηση των ναυτικών από το Γαλαξίδι, μια περιοχή με μακρά ναυτική παράδοση.

Την Καθαρή Δευτέρα, κατά το μεσημεράκι, κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν στον πόλεμο του αλευριού, τα περίφημα και μοναδικά στην Ελλάδα «Αλευρομουτζουρώματα».

Ο δήμος  μοιράζει αλεύρι, τα μαγαζάκια της πόλης πουλάνε στολές προστασίας, γυαλιά και σκουφάκια στους… ετοιμοπόλεμους συμμετέχοντες, ντόπιους και τουρίστες, που χορεύουν και διασκεδάζουν με την ψυχή τους εκτοξεύοντας κιλά αλεύρι προς πάσα κατεύθυνση!

Αναχώρηση από την Αθήνα νωρίς το πρωί , με μια μικρή ενδιάμεση στάση, για την πιο χρωματιστή γιορτή των Αποκριών!  Χρόνος ελεύθερος για νηστίσιμο φαγητό και ουζάκι. Επιστροφή το βραδάκι στην Αθήνα  και…καλή σαρακοστή!

 

Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε  την ειδική νάιλον προστατευτική στολή και σκούφο ή μια δεύτερη αλλαξιά  για να διασκεδάσετε χωρίς να φοβάστε το μουντζούρωμα!

Λιγότερα
Περιλαμβάνονται
  • Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν
  • Διόδια
  • ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνονται

 

Επιπλέον σημείωση
Η εκδρομή εκτελείται με ελάχιστη συμμετοχή 25 ατόμων.