Γαλαξίδι - Ιτέα

galaxidi

 «Το Γαλαξείδι βρίσκεται στον Κορινθιακό,......ο κόρφος του είναι έτσι φτιαγμένος, που θαρρείς πως είτανε βουλή Θεού να γίνει το Γαλαξείδι τόπος ναυτικός».

 Εύα Βλάμη, συγγραφέας, “Γαλαξείδι ” (Εκδόσεις Εστία 1947)

Είδος εκδρομής
Μονοήμερες
Ημερομηνίες αναχώρησης
31 Ιουλίου 2021
Τιμή
18.00€
Πρόγραμμα

Το Γαλαξίδι, το καμάρι της Φωκίδας, ένας προορισμός κηρυγμένος ως  παραδοσιακός το 1978,  παλιό εμπορικό λιμάνι, χτισμένο σε μικρό φιόρδ, στην θέση της αρχαίας Οιάνθης. Είναι γνωστό και για τα  περίφημα αλευρομουτζουρώματα που γίνονται την Καθαρή Δευτέρα. Όμως η ναυτική πολιτεία της Φωκίδας κουβαλά ιστορία 4000 χρόνων και σε αιχμαλωτίζει με την αισθητική της και τη γραφικότητά της!

Αναχώρηση στις 7.30 από την Ομόνοια και 7.45 από...Διαβάστε περισσότερα

Το Γαλαξίδι, το καμάρι της Φωκίδας, ένας προορισμός κηρυγμένος ως  παραδοσιακός το 1978,  παλιό εμπορικό λιμάνι, χτισμένο σε μικρό φιόρδ, στην θέση της αρχαίας Οιάνθης. Είναι γνωστό και για τα  περίφημα αλευρομουτζουρώματα που γίνονται την Καθαρή Δευτέρα. Όμως η ναυτική πολιτεία της Φωκίδας κουβαλά ιστορία 4000 χρόνων και σε αιχμαλωτίζει με την αισθητική της και τη γραφικότητά της!

Αναχώρηση στις 7.30 από την Ομόνοια και 7.45 από τη Νέα Ιωνία για το μαγευτικό Γαλαξίδι Φωκίδας.

Πως να περιγράψεις την ομορφιά του Γαλαξιδιού; Μοιάζει με νησί αλλά δεν είναι, αφού βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας. Τα γραφικά σπιτάκια, τα στενά δρομάκια, τα  καφενεία και οι ταβέρνες, η ηρεμία, τα καθαρά νερά και η φύση γαληνεύουν την ψυχή και μας γεμίζουν με μια γλυκιά νοσταλγία!

Όλα γύρω μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν, θαρρείς κι η μοίρα είχε δέσει τους κατοίκους αυτού του τόπου από νωρίς με τη θάλασσα. Τα δεμένα καΐκια και τα ιστιοφόρα, τα διατηρητέα αρχοντικά και καπετανόσπιτα, το δάσος δεξιά του λιμανιού, μοιάζουν με ταξίδι στο χρόνο.

Το Γαλαξίδι τα έχει όλα!

Τι μπορούμε να δούμε:

Το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου, το καμάρι του τόπου, είναι το αρχαιότερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας με την πλουσιότερη συλλογή Πινάκων Ελληνικών Ιστιοφόρων. Το μουσείο εικονογραφεί τη ζωή και τη ναυτική επίδοση των κατοίκων του για πέντε χιλιετίες. Ξεδιπλώνει την ιστορία της ναυτοσύνης της πόλης από την προϊστορική περίοδο μέχρι τις αρχές  του εικοστού αιώνα, αποτελώντας τον θεματοφύλακα της συλλογικής μνήμης της περιοχής.

Τον ανεμόμυλο του Γαλαξιδίου από το χώρο του οποίου μπορείτε να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα.

Το φυσικό θολωτό σπήλαιο μέσα στο βράχο, η σημερινή σπηλιά που βρίσκεται στην πλατεία Νικ. Α. Μάμα. Από το 1940 οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι ήταν ένα άριστο φυσικό ψυγείο και ως τέτοιο χρησιμοποιήθηκε για χρόνια.

Τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, παλιά εκκλησία χτισμένη πριν το 16ο αιώνα. Στο δάπεδο του Ναού είναι σκαλισμένος ο ζωδιακός κύκλος-ηλιοτρόπιο ενώ ψηλά στην εξωτερική πλευρά της κυρίας εισόδου υπάρχει το μοναδικό ηλιακό ρολόι.

Τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που είναι ο πολιούχος της πόλης (υψώνεται μεγαλόπρεπος «ιερή κορωνίδα» της πόλης και είναι ορατός από όλες τις μεριές, από στεριά και θάλασσα), με το εκπληκτικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, μπορούμε να απολαύσουμε μία διαδρομή μέσα στα δέντρα, εκεί όπου ένα άλσος από πεύκα, το Πέρα Πάντα, όπως το λένε οι ντόπιοι,  ξεπροβάλλει πάνω από τη θάλασσα. Περπατώντας στο δρόμο του άλσους, μπορούμε να ανακαλύψουμε τους κολπίσκους με τις μικρές παραλίες, μετά τον κόλπο του λιμανιού, να δούμε  τις βουνοκορφές του Παρνασσού, το άγαλμα της Γυναίκας του Ναυτικού, το μικρό νησί με το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη ενώ στο τέλος της διαδρομής θα αντικρύσουμε τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αν επιλέξουμε να απολαύσουμε τη διαδρομή με άμαξα, θα μπορέσουμε, στην επιστροφή, να θαυμάσουμε το Γαλαξίδι, που ξεπροβάλλει με μοναδικό τρόπο πίσω από το γραφικό λιμάνι.

Το Γαλαξίδι είναι ένας τόπος με πολλές ομορφιές για να εξερευνήσουμε και να χαρούμε!

Ελεύθερος χρόνος για βόλτα, μπάνιο και φαγητό (προαιρετικά). Επιστροφή το απόγευμα για την Αθήνα με ενδιάμεση στάση στην Ιτέα για καφέ.

Λιγότερα
Περιλαμβάνονται
  • Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν του γραφείου μας
  • Αρχηγός του γραφείου μας
  • Διόδια
  • ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνονται
  • Είσοδοι σε μουσεία
  • Φαγητό/ποτά
  • Ό,τι θεωρείται ως προαιρετικό
Επιπλέον σημείωση

Η πρότασή μας

Να γευτείτε τα παραδοσιακά γλυκά , όπως το Γαλαξιδιώτικο Ραβανί (με ρύζι), Σαμουσάδες, Δίπλες και γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο.

Gallery