Τα λουκέτα της αγάπης στις γέφυρες του κόσμου

heart padlock
Ετικέτες

Τα λουκέτα της αγάπης στις γέφυρες του κόσμου

Εσύ σε ποια γέφυρα  έχεις κλειδώσει την αγάπη σου;

Τις συναντάμε σχεδόν στα περισσότερα ταξίδια μας: γέφυρες σε μικρά ή μεγάλα ποτάμια, γέφυρες σιδερένιες, γέφυρες μαρμάρινες, πετρόκτιστες, ξύλινες αλλά και… γέφυρες με λουκέτα αγάπης! Γέφυρες σε όλο τον κόσμο με κάγκελα γεμάτα κλειδωμένα λουκέτα πάνω στα οποία είναι γραμμένα τα ονόματα των δύο ερωτευμένων με μια χαραγμένη καρδιά, με την προσδοκία αυτός ο έρωτας να κρατήσει για πάντα! Μια δημοφιλή τάση που λατρεύουν οι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο!

Μικρές ιστορίες με υποσχέσεις αιώνιας αγάπης!

Η προέλευση της ιστορίας των κλειδαριών αγάπης ανήκει στη διάσημη και πάλαι ποτέ φορτωμένη από λουκέτα Γέφυρα Pont Des Arts στο ρομαντικό Παρίσι;

Image by Pierre Blaché from Pixabay

Κι όμως! Δεν ξεκίνησαν όλα από τη γέφυρα του Παρισιού….

Ένα ερωτικό ποίημα που γράφτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από την ποιήτρια του Σερβικής καταγωγής Desanka Maksimović με τίτλο «Molitva za ljubav» («Προσευχή για αγάπη»), η οποία είχε εμπνευστεί από μια παλιά ιστορία που συνέβη στη σερβική πόλη Vrnjačka Banja. κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η απαρχή….  

Η έμπνευση

Η ιστορία της Σερβίας- γέφυρα MOST LJUBAVI 

Στην ρομαντική μα πικρή ιστορία που αναφέρεται το ποίημα,  ένα ζευγάρι Σέρβων που ονομάζονταν Nada και Relja χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Η  Nada πέθανε από ραγισμένη καρδιά αφού ο Relja ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Στο άκουσμα της ιστορίας, γυναίκες στη Vrnjačka Banja άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους και των συντρόφων τους σε λουκέτα και να τα κολλούν στα κάγκελα της γέφυρας όπου συναντιόντουσαν η Nada και ο Relja, ξεκινώντας έτσι μια παράδοση που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα. Χάρη στο ποίημα, οι νεαροί ερωτευμένοι Σέρβοι  τοποθετούν λουκέτα για να παγιδεύουν τους εραστές τους και έτσι να μην είναι εγκαταλειμμένοι (κάτι σαν ένα προληπτικό ξόρκι)..

Most ljubavi Serbia
Most ljubavi-Vrnjačka Banja Σερβία                                                       

Η γέφυρα πήρε σύντομα το όνομα  Most ljubavi ή η Γέφυρα της Αγάπης. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε τους δικούς του λόγους για τη χρήση κλειδαριών αγάπης, η Νότια Σερβία πίστευε στο δικό της σύνολο δεισιδαιμονιών. Οι κλειδαριές που έχουν τοποθετηθεί στη Γέφυρα της Αγάπης δεν έχουν αφαιρεθεί ποτέ. Υπάρχουν πάνω από δεκαπέντε γέφυρες στην πόλη Vrnjačka Banja, μόνο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι  αυτή η   θρυλική γέφυρα είναι που έδωσε το έναυσμα για τα λουκέτα των  κλειδωμένων  καρδιών εκατομμυρίων ερωτευμένων  σε όλο τον κόσμο!

.....κι έτσι διαδόθηκε κι έγινε συνήθεια...

Η δημοσίευση του best-seller  και αργότερα της ταινίας “Ηο Voglia di te” (Σε θέλω) το 2006  του συγγραφέα Φεντερίκο Μότσια, το οποίο αναφερόταν σε  ένα νεαρό ζευγάρι που κλείδωσε ένα λουκέτο για επισφράγιση της αγάπης του, σε μια γέφυρα της Ρώμης (Ponte Milvio) έγινε η αφορμή να εξαπλωθεί  η συνήθεια των κλειδαριών αγάπης από τότε στην υπόλοιπη Ευρώπη!

Η ιστορία της Ρώμης- γέφυρα PONTE MILVIO

Η Μιλβία (ή Mουλβία) Γέφυρα (ιταλικά: Ponte Milvio‎) είναι γέφυρα επάνω από τον Τίβερη στα βόρεια της Ρώμης στην Ιταλία. Ήταν ο τόπος της περίφημης μάχης της Μιλβίας Γέφυρας το 312 μ.Χ., η οποία οδήγησε στην μονοκρατορία του Κωνσταντίνου Α΄.

Τα ιταλικά λουκέτα αγάπης

Μετά την κυκλοφορία του δημοφιλούς βιβλίου και ταινίας «Ho voglia di te» τα ζευγάρια άρχισαν  να κολλούν ως ένδειξη αγάπης, λουκέτα σε έναν φανοστάτη στη γέφυρα. Αφού στερέωναν το λουκέτο, έριχναν  το κλειδί τους στον Τίβερη.

Ponto Milvio Roma
Ponte Milvio Ρώμη                                                                              

Μετά την μερική κατάρρευση του φανοστάτη το 2007 λόγω του βάρους των λουκέτων, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέρη της γέφυρας, συμπεριλαμβανομένων των μπαλούστρων, των κιγκλιδωμάτων και των κάδων απορριμμάτων για το κρέμασμα των λουκέτων αγάπης, καθώς αποτελεί συνήθεια για πολλά ερωτευμένα ζευγάρια τουριστών και ντόπιων να επισκέπτονται την συγκεκριμένη γέφυρα για να επισφραγίσουν την αγάπη τους , ακολουθώντας τον μύθο…. Κι ο  μύθος αναφέρει ότι το ζευγάρι πρέπει να γράψει τα ονόματά τους πάνω στο λουκέτο, να το κλειδώσουν πάνω στην γέφυρα και έπειτα για να μην «ανοίξει» ποτέ αυτή η αγάπη, θα πρέπει να πετάξουν το κλειδί ώστε να χαθεί μέσα στα νερά του Τίβερη.

Αυτό συνεχίστηκε, ακόμη κι όταν το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης νομοθέτησε πρόστιμο 50 ευρώ σε όποιον συλλαμβάνονταν  να κλειδώνει λουκέτα στη γέφυρα. Το 2012 οι αρχές της πόλης αφαίρεσαν όλες τις κλειδαριές από τη γέφυρα.

Η ιστορία του Παρισιού- γέφυρα PONT DES ARTS

Η γέφυρα Πον ντεζ Αρ (γαλλικά: Pont des Arts), σημαίνει Γέφυρα των Τεχνών, είναι πεζογέφυρα στο Παρίσι που διασχίζει τον ποταμό Σηκουάνα.

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1802 και 1804, από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως μια μεταλλική πεζογέφυρα εννέα αψίδων, η πρώτη μεταλλική στο Παρίσι,  στη θέση της σημερινής γέφυρας. Η γέφυρα έκλεισε το 1977 λόγω ελλείψεων ενώ  το 1979 υπέστη κατάρρευση σε ένα μέρος μετά το πέρασμα μιας πλοίου. Η σημερινή γέφυρα ανακατασκευασμένη πια, εγκαινιάστηκε το 1984 και αποτελεί  ένα «στούντιο ανοιχτού χώρου» για ζωγράφους, καλλιτέχνες και φωτογράφους που προσελκύονται από τη μοναδική της θέα. Η UNESCO την έχει συμπεριλάβει  στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενώ αποτελεί ιστορικό μνημείο της πόλης των Παρισίων από το 1975.

Τα γαλλικά λουκέτα αγάπης

Όταν επισκεφτείτε τη γέφυρα και το σημείο όπου βρίσκεται, καταλαβαίνετε το λόγο που τα ερωτευμένα ζευγάρια στο παρελθόν είχαν επιλέξει  να γιορτάσουν τον έρωτά τους σε μία πόλη ανοιχτή και γενναιόδωρη και ειδικά σε αυτό το μέρος, τοποθετώντας  τα λουκέτα της αγάπης τους στη γέφυρα. Είναι  πραγματικά ένα ρομαντικό σημείο: έχει το φέγγος του Πύργου του Άιφελ στο παρασκήνιο, το οποίο αντανακλάται στα νερά του Σηκουάνα και μια παράξενη αίσθηση αιώνιας αφοσίωσης  που διάχυτα πλανάται στην ατμόσφαιρα..

Pont des Arts Paris
Pont des Arts, Παρίσι                                                                              

Από το 2008, τα στηθαία της γέφυρας κι από τις δυο πλευρές της γέμισαν από αναρίθμητα κλειδωμένα  λουκέτα που οι ερωτευμένοι επισκέπτες της, αφού χάρασσαν πρώτα τα ονόματά τους, έριχναν το κλειδί στο ποτάμι ως σύμβολο  αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης.

Ήταν μια γοητευτική ιδέα, που δυστυχώς στην πράξη οδήγησε στην καταστροφή της γέφυρας εξαιτίας του συσσωρευμένου βάρους των κλειδαριών.

Επειδή η  παρουσία  των τόνων λουκέτων τα οποία ,σύμφωνα με ειδικούς, το βάρος τους έφτανε τους 45 τόνους, βάραιναν τη γέφυρα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση, αλλά και λόγω της εμφάνισής τους που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα αντιαισθητικά, οι αρχές του Παρισιού με αιτιολογία την  «υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του κινδύνου για την ασφάλεια των επισκεπτών», αποφάσισε να αφαιρέσει τα λουκέτα. Έτσι, οι φράκτες αφαιρέθηκαν οριστικά  και αντικαταστάθηκαν αρχικά από μια προσωρινή έκθεση έργων τέχνης και στη συνέχεια το φθινόπωρο του 2015 από γυάλινα παραπέτα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού από τότε ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο «αγάπη χωρίς κλειδαριές». Το σύνθημα της εκστρατείας: «Οι γέφυρες μας δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν σε τόση αγάπη. Απελευθερώστε τες δηλώνοντας την αγάπη σας με το #lovewithoutlocks   καλεί τους ανθρώπους να φωτογραφηθούν στις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σηκουάνα και να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ετικέτα #lovewithoutlocks  με το σχόλιο: «Αυτή η επίδειξη αγάπης θα διαρκέσει για πάντα». Όπως και να΄χει όμως, το Παρίσι  παραμένει η πιο ερωτική  πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Τα παγκόσμια λουκέτα αγάπης

Γέφυρες της αγάπης υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός από το Παρίσι και τη Ρώμη, όπως στην Πράγα, στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Ρέικιαβικ, στη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Η τάση αυτή, ξεκίνησε στις αρχές του 2000 κυρίως σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν αλλά και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.

Τι κι αν σήμερα τα  λουκέτα αφαιρούνται από τις γέφυρες για λόγους αισθητικής ή ασφάλειας, η αγάπη δεν παύει ποτέ να οδηγεί και να  εμπνέει τους απανταχού ερωτευμένους!

Πηγή: Wikipedia.org, A.Π.Ε.

Photo : Unsplash, pixabay

 

 

Gallery