Τα λουκέτα της αγάπης

heart padlock

Εσύ σε ποια γέφυρα  έχεις κλειδώσει την αγάπη σου;

Όσοι από εμάς τους αρέσει να επισκέπτονται διάφορες χώρες, υπάρχει κάτι που βρίσκουμε σε όλα μας τα ταξίδια: γέφυρες που περνούν πάνω από το  ποτάμι, με  κάγκελα γεμάτα λουκέτα στα οποία είναι γραμμένα τα ονόματα των δύο ερωτευμένων και χαραγμένη μια καρδιά σε μια υπόσχεση αιώνιας αγάπης!

Η προέλευση της ιστορίας των κλειδαριών αγάπης ανήκει στη διάσημη και πάλαι ποτέ φορτωμένη από λουκέτα Γέφυρα Pont Des Arts στο ρομαντικό Παρίσι; Κι όμως! Ούτε  στο Παρίσι, ούτε στη Ρώμη δεν είναι εκεί που ξεκίνησαν όλα….

Ένα ερωτικό ποίημα που γράφτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από την ποιήτρια του Σερβικής καταγωγής Desanka Maksimović με τίτλο «Molitva za ljubav» («Προσευχή για αγάπη»), η οποία είχε εμπνευστεί από μια παλιά ιστορία που συνέβη στη σερβική πόλη Vrnjačka Banja. κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η απαρχή….  

MOST LJUBAVI  Σερβία - από εδώ ξεκίνησε

Most ljubavi Serbia
Most ljubavi-Vrnjačka Banja Σερβία                                                       

Στην ρομαντική μα πικρή ιστορία που αναφέρεται το ποίημα,  ένα ζευγάρι Σέρβων που ονομάζονταν Nada και Relja χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Η  Nada πέθανε από ραγισμένη καρδιά αφού ο Relja ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Στο άκουσμα της ιστορίας, γυναίκες στη Vrnjačka Banja άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους και των συντρόφων τους σε λουκέτα και να τα κολλούν στα κάγκελα της γέφυρας όπου συναντιόντουσαν η Nada και ο Relja, ξεκινώντας έτσι μια παράδοση που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα. Χάρη στο ποίημα, οι νεαροί ερωτευμένοι Σέρβοι  τοποθετούν λουκέτα για να παγιδεύουν τους εραστές τους και έτσι να μην είναι εγκαταλειμμένοι (κάτι σαν ένα προληπτικό ξόρκι)..

Η γέφυρα πήρε σύντομα το όνομα  Most ljubavi ή η Γέφυρα της Αγάπης. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε τους δικούς του λόγους για τη χρήση κλειδαριών αγάπης, η Νότια Σερβία πίστευε στο δικό της σύνολο δεισιδαιμονιών. Οι κλειδαριές που έχουν τοποθετηθεί στη Γέφυρα της Αγάπης δεν έχουν αφαιρεθεί ποτέ. Υπάρχουν πάνω από δεκαπέντε γέφυρες στην πόλη Vrnjačka Banja, μόνο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι  αυτή η   θρυλική γέφυρα είναι που έδωσε το έναυσμα για τα λουκέτα των  κλειδωμένων  καρδιών εκατομμυρίων ερωτευμένων  σε όλο τον κόσμο!

.....κι έτσι διαδόθηκε...

Η δημοσίευση του best-seller  και αργότερα της ταινίας “Ηο Voglia di te” (Σε θέλω) το 2006  του συγγραφέα Φεντερίκο Μότσια, το οποίο αναφερόταν σε  ένα νεαρό ζευγάρι που κλείδωσε ένα λουκέτο για επισφράγιση της αγάπης του , σε μια γέφυρα της Ρώμης (Ponte Milvio) έγινε η αφορμή να εξαπλωθεί  η συνήθεια των κλειδαριών αγάπης από τότε στην υπόλοιπη Ευρώπη!

PONTE MILVIO Ρώμη

Ponto Milvio Roma
Ponte Milvio Ρώμη                                                                              

Η Μιλβία (ή Mουλβία) Γέφυρα (ιταλικά: Ponte Milvio‎) είναι γέφυρα επάνω από τον Τίβερη στα βόρεια της Ρώμης στην Ιταλία. Ήταν ο τόπος της περίφημης μάχης της Μιλβίας Γέφυρας το 312 μ.Χ., η οποία οδήγησε στην μονοκρατορία του Κωνσταντίνου Α΄.

Τα Λουκέτα αγάπης

Μετά την κυκλοφορία του δημοφιλούς βιβλίου και ταινίας «Ho voglia di te» τα ζευγάρια άρχισαν  να κολλούν ως ένδειξη αγάπης, λουκέτα σε έναν φανοστάτη στη γέφυρα. Αφού στερέωναν το λουκέτο, έριχναν  το κλειδί τους στον Τίβερη.

Μετά την μερική κατάρρευση του φανοστάτη το 2007 λόγω του βάρους των λουκέτων, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέρη της γέφυρας, συμπεριλαμβανομένων των μπαλούστρων, των κιγκλιδωμάτων και των κάδων απορριμμάτων για το κρέμασμα των λουκέτων αγάπης, καθώς αποτελεί συνήθεια για πολλά ερωτευμένα ζευγάρια τουριστών και ντόπιων να επισκέπτονται την συγκεκριμένη γέφυρα για να επισφραγίσουν την αγάπη τους , ακολουθώντας τον μύθο…. Κι ο  μύθος αναφέρει ότι το ζευγάρι πρέπει να γράψει τα ονόματά τους πάνω στο λουκέτο, να το κλειδώσουν πάνω στην γέφυρα και έπειτα για να μην «ανοίξει» ποτέ αυτή η αγάπη θα πρέπει να πετάξουν το κλειδί, ώστε να χαθεί , μέσα στα νερά του Τίβερη.

Αυτό συνεχίστηκε, ακόμη κι όταν το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης νομοθέτησε πρόστιμο 50 ευρώ σε όποιον συλλαμβάνονταν  να κλειδώνει λουκέτα στη γέφυρα. Το 2012 οι αρχές της πόλης αφαίρεσαν όλες τις κλειδαριές από τη γέφυρα.

PONT DES ARTS Παρίσι

Pont des Arts Paris
Pont des Arts Παρίσι                                                                              

Η γέφυρα Πον ντεζ Αρ (γαλλικά: Pont des Arts), σημαίνει Γέφυρα των Τεχνών, είναι πεζογέφυρα στο Παρίσι που διασχίζει τον ποταμό Σηκουάνα.

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1802 και 1804, από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως μια μεταλλική πεζογέφυρα εννέα αψίδων, η πρώτη μεταλλική στο Παρίσι,  στη θέση της σημερινής γέφυρας. Η γέφυρα έκλεισε το 1977 λόγω ελλείψεων ενώ  το 1979 υπέστη κατάρρευση σε ένα μέρος μετά το πέρασμα μιας πλοίου.

Η σημερινή γέφυρα ανακατασκευασμένη πια, εγκαινιάστηκε το 1984 και αποτελεί  ένα «στούντιο ανοιχτού χώρου» για ζωγράφους, καλλιτέχνες και φωτογράφους που προσελκύονται από τη μοναδική της θέα. Η UNESCO την έχει συμπεριλάβει  στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενώ αποτελεί ιστορικό μνημείο της πόλης των Παρισίων από το 1975.

Τα λουκέτα αγάπης

Όταν επισκεφτείτε τη γέφυρα και το σημείο όπου βρίσκεται, καταλάβετε το λόγο που τα ερωτευμένα ζευγάρια στο παρελθόν είχαν επιλέξει  να γιορτάσουν τον έρωτά τους σε μία πόλη ανοιχτή και γενναιόδωρη και ειδικά σε αυτό το μέρος , τοποθετώντας  τα λουκέτα της αγάπης τους στη γέφυρα. . Είναι ένα πραγματικά ρομαντικό σημείο: έχει το φέγγος του Πύργου του Άιφελ στο παρασκήνιο, το οποίο αντανακλάται στα νερά του Σηκουάνα και μια παράξενη αίσθηση αιώνιας αφοσίωσης  που διάχυτα πλανάται στην ατμόσφαιρα..

Από το 2008, τα στηθαία της γέφυρας κι από τις δυο πλευρές της γέμισαν από αναρίθμητα κλειδωμένα  λουκέτα που οι ερωτευμένοι επισκέπτες της, αφού χάρασσαν πρώτα τα ονόματά τους,  έριχναν το κλειδί στο ποτάμι ως σύμβολο της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης.

Ήταν μια γοητευτική ιδέα, αλλά δυστυχώς στην πράξη οδήγησε το σημαντικό συσσωρευμένο βάρος των κλειδαριών να καταστρέψει τη γέφυρα.

Επειδή η  παρουσία  των τόνων λουκέτων τα οποία ,σύμφωνα με ειδικούς, το βάρος τους έφτανε τους 45 τόνους, βάραιναν τη γέφυρα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση, αλλά και λόγω της εμφάνισής τους που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα αντιαισθητικά, οι αρχές του Παρισιού με αιτιολογία την  «υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του κινδύνου για την ασφάλεια των επισκεπτών», αποφάσισε να αφαιρέσει τα λουκέτα.

Έτσι, οι φράκτες αφαιρέθηκαν οριστικά  και αντικαταστάθηκαν αρχικά από μια προσωρινή έκθεση έργων τέχνης και στη συνέχεια το φθινόπωρο του 2015 από γυάλινα παραπέτα. Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού από τότε ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο «αγάπη χωρίς κλειδαριές». Το σύνθημα της εκστρατείας: «Οι γέφυρες μας δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν σε τόση αγάπη. Απελευθερώστε τες δηλώνοντας την αγάπη σας με το #lovewithoutlocks'»   καλεί τους ανθρώπους να φωτογραφηθούν στις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σηκουάνα και να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ετικέτα #lovewithoutlocks  με το σχόλιο: «Αυτή η επίδειξη αγάπης θα διαρκέσει για πάντα». Όπως και να΄χει όμως το Παρίσι θα παραμένει η πιο ερωτική  πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Γέφυρες της αγάπης υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός από το Παρίσι και τη Ρώμη, όπως στην Πράγα, στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Ρέικιαβικ, στη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Η τάση αυτή, ξεκίνησε στις αρχές του 2000 κυρίως σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν αλλά και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.

Ακόμη όμως κι αν  τα λουκέτα έχουν αφαιρεθεί από τις γέφυρες για λόγους αισθητικής ή ασφάλειας, η αγάπη δεν παύει να οδηγεί και να  εμπνέει τους απανταχού ερωτευμένους!

Πηγή: Wikipedia.org, A.Π.Ε.

Photo : Unsplash

 

 

Gallery