Οι Αμυγδαλιές της Ελλάδας (τοπωνύμια)

αμυγδαλιά άνθος

Η Αμυγδαλέα της αρχαιότητας! Η Θάσια των Βυζαντινών! Η Αθάσια της ανατολής! Οι Αμυγδαλιές της Ελλάδας!

Γνωρίζεις πόσα χωριά ή οικισμοί υπάρχουν στην Ελλάδα με το όνομα Αμυγδαλιά; Από τον βορρά ως το νότο κι από την ανατολή ως τη δύση, στη νησιωτική και στην ηπειρωτική Ελλάδα, υπάρχει κάπου μια “Αμυγδαλιά”, η κάθε μια ξεχωριστή, με τη δική της χάρη!

Ας ανακαλύψουμε τις Αμυγδαλιές της Ελλάδας, τα χωριά με το τοπωνύμιο Αμυγδαλιά,  μαζί και μια μικρή πληροφορία γι' αυτά!

almond-tree
Αμυγδαλιά Κυνουρίας στην Αρκαδία

Είναι ένα χωριό που συναντάμε στην επαρχία Κυνουρίας, με χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τέλεια εναρμονισμένη με το τοπίο.

Αμυγδαλιές στην Ηλεία

Το καταπράσινο χωριό στο δρόμο προς την Ανδρίτσαινα, φιλοξενεί  ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο, αλλά και μια φάρμα παραγωγής γάλακτος γαϊδούρας! Εκεί κοντά βρίσκεται και η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σεπετού (11ου αι.),

Αμυγδαλιά Δωρίδος στη Φωκίδα (πρώην Πλέσσα)

Το όμορφο ιστορικό ορεινό χωριό, είχε μεγάλη δράση κατά την επανάσταση του 1821 και την Κατοχή. Είναι γνωστό επίσης και για  το μοναστήρι της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας, που χρονολογείται από το 1648.

Αμυγδαλιά στη Νότια Εύβοια

Το πεδινό μικρό χωριό, βρίσκεται στην περιοχή του Κάβο Ντόρο, έχει όμορφη παραλία και φυσικό λιμανάκι-μώλο.

Αμυγδαλιά  (πρώην Μαμαλούκα) Καλαβρύτων

Στην κορυφή του χωριού βρίσκεται ένα κάστρο που χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αι..Εκεί συναντάμε και κατάλοιπα αρχαίου ναού που θεωρείται πιθανό να ανήκουν στο ιερό της Κορίας Αθηνάς που υπήρχε στην περιοχή, όπως αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας.

Αμυγδαλιά (νυν Ανατολή)  Κοζάνης

Στο χωριό βρέθηκε προϊστορικός οικισμός με ευρήματα που φυλάσσονται στο Ιστορικό Μουσείο Κοζάνης! Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ένα διακοσμημένο ανθρωπόμορφο ειδώλιο από πορτοκαλόχρωμο πηλό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της ειδωλοπλαστικής των νεολιθικών χρόνων.

Μυγδαλιά στη  Γορτυνία Αρκαδίας

Η Μυγδαλιά της Αρκαδίας είναι πατρίδα πολλών σημαντικών και επιφανών ανθρώπων. Το χωριό συνέβαλε   σημαντικά στην Επανάσταση του 1821 και στην Εθνική Αντίσταση τα χρόνια της Κατοχής.

Άνω Αμυγδάλοι-Κάτω Αμυγδάλοι Λασιθίου

Το όνομα Αμυγδάλοι έχει σχέση με την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν πολλές και ήταν θεόρατες.Σήμερα όμως παραμένουν ελάχιστες παλιές στα μέρη εκείνα. Στο τοπίο κυριαρχούν οι ελιές οι οποίες υπάρχουν παντού και σταματούν εκεί που τελειώνει το χώμα και αρχίζουν τα πετρώδη εδάφη..

almonds
Μυγδαλέζα Σταμάτας Αττικής

Η Μυγδαλέζα αποτελεί έναν συνοικισμό που δημιουργήθηκε στην περιοχή από Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών.

Αμυγδαλίτσα στην Αργολίδα

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στη Μιδέα και διοικητικά  ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων. Ο οικισμός που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων, προσφέρει στον επισκέπτη ειδυλλιακή θέα του Αργολικού κάμπου.

Αμυγδαλή (Βρώστιανη) Καρδίτσας

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι Βρώστιανη, την ονομασία σε Αμυγδαλή την πήρε το 1955 από το ομώνυνο ύψωμα του χωριού, την Αμυγδαλιά. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πλαστήρα.

Αμυγδαλεώνας Καβάλας

Η κωμόπολη, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, έχει πλούσια αθλητική δραστηριότητα και είναι προάστιο της πόλης της Καβάλας. Βρίσκεται πάνω στο ορεινό πέρασμα ανάμεσα στα όρη Σύμβολο και Καστανιές. Δυτικά της κωμόπολης βρίσκεται το δάσος του Αμυγδαλεώνα, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας.

Αμυγδαλιά στο Τυχερό Έβρου

Οικισμός στον Έβρο που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους  κατοίκους του μετά την Κατοχή.

Αμυγδαλίδι Λασιθίου

Το  χωριό πήρε αυτό το όνομα επειδή εκεί υπάρχουν πολλές αμυγδαλιές.

Μυγδαλίδια στα Πουλάτα Κεφαλλονιάς

Χωριό ανήκει στα παλιά χωριά του νησιού, πριν τους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλλονιάς. Είναι γνωστό για  την παλιά προσεισμική  εκκλησιά της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας που στέκει λαβωμένη από τους σεισμούς του ΄53 και ασκεπής. Τα σπάνια κειμήλια της (τέμπλο και φορητές εικόνες) στολίζουν ναούς των Παυλάτων.

Μυγδαλιά  στη Στυλίδα Φθιώτιδας.

Βρίσκεται στη νότια πλαγιά της Όθρυος με τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Μυγδαλιάς από το 1753.

Αμυγδαλιές Γρεβενών 

Οι Αμυγδαλιές βρίσκονται προς τα βόρεια του νομού σε απόσταση 12  χλμ.. ΒΔ. από τα Γρεβενά. Είναι ένα χωριό που έχει μεν το όνομα αλλά  φημίζεται για τις κερασιές του, αφού παράγει τα πιο πολλά και τα πιο νόστιμα κεράσια της Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια οργανώνεται στο χωριό η «γιορτή κερασιού», που είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της Δυτικής Μακεδονίας. Στη γιορτή μοιράζονται σε όλο τον κόσμο δωρεάν κεράσια!

Αμυγδαλιά Λάρισας (Γούνιτσα), στο Θεσσαλικό κάμπο

Το τοπωνύμιο λένε πως προκύπτει από τη γεωγραφική της θέση, στη γωνία που σχηματίζουν δύο μικρά βουνά, ανάμεσα στα οποία κυλάει ο Πηνειός.Η αρχαιολογική ανασκαφή ανέδειξε οι δύο νεολιθικούς οικισμούς στην περιοχή, όπου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων της Παλαιολιθικής εποχής και πήλινες σαρκοφάγοι.

Καλαμίτσι Αμυγδάλι στο Βάμο Χανίων  

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τα αμύγδαλα που παρήγαγε στο παρελθόν σε μεγάλες ποσότητες.Αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκε Αμυγδάλου, που με τον καιρό έγινε Αμυγδάλι.

Ακολουθούν τρία χωριά που δεν ονομάζονται Αμυγδαλιά αλλά έχουν την ομορφιά του ονόματος …… και τις αμυγδαλιές!

Επάνω Μεραμπέλο, Άγιος Νικόλαος Κρήτης

Στη Μεραμπέλο, σ΄αυτή την ορεινή, άγονη και το άνυδρη περιοχή γινόταν μεγάλη και ξακουστή παραγωγή αμυγδάλου. Εκεί συγκέντρωναν κάθε χρόνο χιλιάδες κιλά αμυγδαλόψιχας με την οποία έφτιαχναν τη σουμάδα, το ποτό της χαράς! Τη δεκαετία του ’50 η περιοχή του Μεραμπέλου ήταν κατάφυτη από αμυγδαλεώνες. Σήμερα δεν έχει τόσες πολλές, οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα μέρη τους για μια καλύτερη ζωή.Υπάρχουν ωστόσο ακόμα αρκετές αμυγδαλιές που εξακολουθούν να καλλιεργούνται σε τοποθεσίες γύρω από το χωριό για να θυμίζουν την χρυσή εποχή της μεγάλης καρποφορίας.

Οφρύνιο Καβάλας

Στο μέρος αυτό, τα αμύγδαλα και η καλλιέργειά τους μετρούν 3.000 χρόνια ζωής. Τα εξαιρετικά αμύγδαλα της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένα χιλιάδες χρόνια τώρα  με τον έρωτα του Δημοφώντα,γιού του βασιλιά των Αθηναίων Θησέα, που ερωτεύτηκε την όμορφη Φυλλίδα, όταν επιστρέφοντας από την Τροία το κύμα τον έβγαλε  στις ακτές του Οφρυνίου.

Η ιστορία της αμυγδαλιάς σύμφωνα με τη μυθολογία: Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και  Ο Δημοφώντας φεύγοντας από την Αμφίπολη, έδωσε στη Φυλλίδα την υπόσχεση ότι θα γυρίσει σύντομα κοντά της.Άργησε όμως να επιστρέψει και η όμορφη κοπέλα θεωρώντας ότι ο καλός της λησμόνησε την υπόσχεση του, στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, που οι θεοί τη λυπήθηκαν και  τη μεταμόρφωσαν σε αμυγδαλιά, για να μην νιώθει τον πόνο του χωρισμού.Όταν εκείνος επέστρεψε τον χειμώνα και αναζήτησε την Φυλλίδα, έμαθε ότι οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο.Τότε ο ερωτευμένος νέος πλησίασε το δέντρο, το αγκάλιασε και άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυά του, έκαναν την ξερή και χωρίς φύλλα αμυγδαλιά, να ανθίσει και να γεμίσουν τα κλαδιά της με υπέροχα ροζ άνθη. Έκτοτε η αμυγδαλιά παρέμεινε ως σύμβολο αιώνιας αγάπης, ελπίδας και έρωτα.

almonds9
Το χωριό Λιμνάτης της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο

Το μέρος έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα χωριά.

Σε καμιά περιοχή της Κύπρου δεν υπάρχουν τόσες πολλές αμυγδαλιές. Είναι το χωριό της αμυγδαλιάς και του αμύγδαλου, του «αθασιού» όπως το λένε σε κείνα τα μέρη.Δεκάδες χιλιάδες αμυγδαλιές, φυτεμένες με διάταξη, με το   ροζ-άσπρο πέπλο να προσδίδει μια μαγική εικόνα στο τοπίο κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι  η  περίοδος της συγκομιδής των αμυγδάλων αποτελεί μια μικρή γιορτή για την περιοχή.  Κάθε χρόνο αρχές Μαρτίου στο χωριό διοργανώνεται η Γιορτή Ανθισμένης Αμυγδαλιάς τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι τον καρπό του χωριού.

almond1
Το ήξερες;
  • Οι αμυγδαλιές συγκρατούν το χώμα από τη διάβρωση του εδάφους, αντέχουν στην ξηρασία, στις βροχές, τους αέρηδες και στα χιόνια. Όπου υπάρχουν άγονα,  πετρώδη, ξηρά και ασβεστούχα χώματα, εκεί θα βρούμε και τις  αμυγδαλιές.
  • Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών.Δύο χούφτες αμύγδαλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη.
  • Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι τυρί φέτα!
 

Δείτε στον χάρτη που βρίσκονται τα παραπάνω χωριά.. 

.

Επίλογος

Άραγε, πόσες αμυγδαλιές να υπάρχουν ως και σήμερα στα παραπάνω χωριά;

Ίσως στο παρελθόν να βιοπορίζονταν οι πληθυσμοί τους από τα αμύγδαλα ή να υπήρχαν πολλές αμυγδαλιές στη γύρω περιοχή, γι’ αυτό να φέρουν  και το όνομα της. Όμως ένα είναι σίγουρο: ότι είναι τόσο όμορφα χωριά όσο και οι ανθισμένες αμυγδαλιές μέσα στον γυμνό χειμώνα…..

Κι αν έχουμε ξεχάσει κάποια “Αμυγδαλιά”, συγχωρείστε μας….

Συντάκτης:CDL TOUR 

Πηγές: cyprusalive.com, haniotika-nea.gr, xanthi.ilsp.gr, wikipedia.org, archaiologia.gr.

Gallery